Novem

08-12-2006 |
Gratis breinbrekers winnen Best of BSIK: The Battle

Met een plan om middelbare scholieren op een uitdagende manier kennis te laten maken met wiskunde en informatica heeft het onderzoeksprogramma BRICKS gisteren de eerste editie gewonnen van Best of BSIK: The Battle.

Gratis breinbrekers winnen Best of BSIK: The BattleIn een finale die spetterend werd ingeluid door een middeleeuwse zwaardvechtshow liet BRICKS twee andere genomineerden achter zich. BRICKS was de favoriet van zowel de professionele jury als de jongerenjury en won de hoofdprijs van 10.000 euro. De jongerenjury was klas 5 VWO van het Fons Vitae Lyceum uit Amsterdam.

BRICKS wil op 725 middelbare scholen gratis Boomerang-kaarten verspreiden met pakkende, samen met docenten ontwikkelde wiskundige puzzels. Leerlingen kunnen een iPod winnen als ze de goede oplossing invullen op een website. De website geeft de jongeren een spannend inkijkje in de wereld van wiskunde en informatica. BRICKS hoopt daarmee meer jongeren te verleiden tot een studie in het vakgebied.

Juryvoorzitter Cor de Beurs van het AMSTEL Instituut van de Universiteit van Amsterdam noemde het plan van BRICKS ?een prachtig, elegant idee?. ?Wiskunde en informatica zijn lastige onderwerpen om over het voetlicht te brengen, maar dit werkt. Het spreekt de leerlingen heel direct aan en het is praktisch. De leerlingen waren al meteen bezig de puzzels op te lossen.?

In The Battle versloeg BRICKS twee andere genomineerden: het innovatieprogramma Ruimte voor Geo-Informatie (scholieren ?op expeditie? naar bedrijven die werken met geodata) en het transitienetwerk KSI (scholieren via het vak maatschappijleer betrekken bij toekomstdenken).

The Battle vond plaats tijdens de jaarlijkse BSIK-bijeenkomst in Rotterdam. BSIK is het stimuleringsprogramma voor wetenschappelijk onderzoek dat de innovatieve kracht van Nederland moet versterken. Met het nieuwe onderdeel The Battle wil BSIK jongeren enthousiast maken voor onderzoek en innovatie.

Wijzigingsdatum | 08-12-2006