Gemeente Breda

Breda heeft primeur met plan voor energiezuinig bouwen

De Bredase Energieraad heeft op 7 december een plan vastgesteld voor energiezuinige voorbeeldprojecten in de stad. Dit plan gaat zij voorleggen aan projectontwikkelaars en aan het gemeentebestuur. Dat is de conclusie van de derde bijeenkomst van de Energieraad.

Op deze manier laat de Bredase Energieraad zien dat gebouwen met veel minder energie toe kunnen dan nu vaak het geval is. Breda is de eerste gemeente die op grote schaal aan de slag gaat met extreem energiezuinige gebouwen.

De Bredase Energieraad legt haar prioriteit bij het realiseren van energiezuinige woningbouwprojecten op nieuwbouw- en renovatielocaties. Bij deze extreem zuinige projecten wordt tot 80% minder fossiele brandstoffen gebruikt door onder andere gebruik te maken van zeer goed isolerende wanden, vloeren en daken, de instraling door de zon, slimme ventilatie- en energieinstallaties en wand- en vloerverwarming. Vanzelfsprekend is niet alleen de energie-prestatie belangrijk, maar alle eisen op het gebied van woningkwaliteit zoals comfort, gezondheid, veiligheid, betaalbaarheid, toegankelijkheid en levensloopbestendigheid. Energiezuinige kantoorgebouwen en energiezuinige wijken komen later aan de orde.

Voor de ontwikkeling van de eerste energiezuinige gebouwen wordt subsidie aangevraagd bij het Rijk. De Energieraad wil op deze manier een doorbraak forceren met energiezuinig bouwen. Voorzitter en tevens wethouder van Milieu, Wilbert Willems: `We werken in Breda aan een energieneutrale stad. Dat betekent dat het energieverbruik drastisch omlaag moet. Deze voorbeeldprojecten helpen bedrijven en instellingen van hun koudwatervrees af, zodat deze manier van bouwen gemeengoed wordt.'

Het voorstel van Energieraad is opgesteld in samenwerking met het landelijk Platform energietransitie Gebouwde Omgeving. Dit Platform, waarin Pieter Hameetman van de Bredase Energieraad zitting heeft, heeft Breda benaderd vanwege haar ambitieuze energiedoelstelling. Naast de Bredase partijen worden diverse landelijke organisaties benaderd om bij te dragen aan de realisatie van dit plan, zoals kennisinstituten, de toeleverende industrie en financiële instellingen.

Breda, 8 december 2006