Het Nederlandse Rode Kruis

Al 80 JOURNALISTEN GEDOOD IN IRAK (NRC, september 2006) HOE AMERIKA MARTELT (Nieuwe Revu, september 2006)

1,2 MILJOEN CLUSTERBOMMEN OP LIBANON (Spits, september 2006) EU IN DE MAAG MET CIA GEVANGENISSEN (Telegraaf, september 2006)

Heeft oorlogsrecht zin?

Uitnodiging Workshop Humanitair Oorlogsrecht Nederlandse Rode Kruis

Vroeger. Vroeger was een oorlog simpel. Je had twee strijdende partijen op een slagveld, de rollen waren duidelijk. Nu ziet de wereld er anders uit. Een conflict is vaak gecompliceerd met verschillende strijders en meerdere partijen. Zoals in Libanon, Colombia, Darfur, Afghanistan en vele andere plekken in de wereld. Is het humanitair oorlogsrecht, beschreven in de Verdragen van Genève nog wel van deze tijd? En wat houden de regels met betrekking tot oorlogsvoering eigenlijk in?

Deze, en andere vragen staan centraal tijdens de workshop 'heeft oorlogsrecht zin?' van Het Nederlandse Rode Kruis. De workshop vindt plaats op 8 december a.s. en is bedoeld voor journalisten die in hun werk te maken hebben met verslaglegging of redactiewerk tijdens oorlogen en conflicten. Enerzijds om te informeren over het humanitair oorlogsrecht en anderzijds om de discussie aan te gaan over de nut en noodzaak van regels voor oorlogsvoering. We zetten de actualiteit in het licht van de verdragen van Genève en verschillende sprekers zullen hun visie geven. Het definitieve programma wordt later bekend gemaakt.

Humanitair oorlogsrecht en het Rode Kruis
Het Humanitair Oorlogsrecht is een verzameling regels die mensen in oorlogstijd beschermen. Er zijn regels ter bescherming van mensen die niet meevechten: burgers, maar ook krijgsgevangenen en gewonde of zieke soldaten. Daarnaast zijn er regels die beperkingen stellen aan het gebruik van wapens, zoals chemische wapens, en aan manieren van oorlogvoering, zoals het verbod op het aanvallen van de burgerbevolking. Het Rode Kruis bevordert de naleving van het Humanitair Oorlogsrecht. In conflictgebieden brengt het de strijdende partijen ertoe het Oorlogsrecht na te leven, bezoekt het Rode Kruis krijgsgevangenen om hun situatie te verbeteren. Het Rode Kruis geeft voorlichting over het Humanitair Oorlogsrecht aan militairen en bevolking in de hele wereld.

Geïnteresseerd? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden via kduchatenier@redcross.nl.

Voor meer inhoudelijke informatie over de workshop kunt u zich wenden tot Anna Kodde, 070 4455852/ 06 20959478 akodde@redcross.nl. De workshop vindt plaats op het landelijk bureau van Het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag (Leeghwaterplein 27) van ongeveer 10:00 uur tot 15:00 uur.