Ingezonden persbericht


|[pic]           |                                        |[pic]      |
|                |                                        |           |
|                |                                        |           |
|                |AANKONDIGING SYMPOSIUM                  |           |
Internationaal symposium

"Understanding electrohypersensitivity - EHS"

8 december 2006 te Utrecht.

Dit wetenschappelijke symposium heeft tot doel de problematiek te belichten van overgevoeligheid die sommige mensen vertonen ten aanzien van bepaalde elektromagnetische velden (EMF). Het symposium is bedoeld voor artsen, medische en maatschappelijke organisaties, ARBO diensten, GGD's, beleidsmakers, zorgverleners, pers en de eigen leden en leden van aanverwante organisaties. De voertaal is Engels.

Toelichting
De Stichting Elektrische Hypersensitiviteit (EHS) organiseert dit symposium om opheldering te verschaffen over de aard van de fysische factoren die hinder opleveren, de verwerking van de signalen in het lichaam, het afschermen van storende apparatuur en de wijze waarop mensen kunnen leren met hun probleem om te gaan. De stichting beoogt te voorkomen dat onnodig veel mensen te lang aan schadelijke velden worden blootgesteld, ziek worden en blijvend uit het arbeidsproces vallen. Circa 1,5% van de bevolking rapporteert dat ze ziek worden na blootstelling aan EMF van zenders, huishoudelijke- en bedrijfselektronica en sommige vervoermiddelen. Deze 'elektrogevoeligen' vertonen één of meer van de (syndroomachtige) aspecifieke gezondheidsklachten als chronische vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, oorsuizingen, huiduitslag etc. Ieder heeft zijn eigen specifieke combinatie van gezondheidsklachten als reactie op bepaalde velden. De variatie in klachten is onder meer toe te schrijven aan de diverse frequenties van magnetische en elektrische wisselvelden.

De Werkgroep Elektrische Overgevoeligheid is het kenniscentrum van de stichting EHS en geeft landelijke bekendheid aan de EHS problematiek. Tevens beschikt de WEO over een aantal landelijk verspreide 'schuilplaatsen', testlocaties waar personen in een elektrisch schone omgeving kunnen vertoeven om na te gaan of daar de symptomen verdwijnen.

Agenda Symposium
De volgende sprekers hebben hun medewerking toegezegd:


. Dr. Hugo Schooneveld (WEO): Overview of the EHS problem.
. Drs. Miep Verheuvel (MNGM): Monitoring EMF-related health problems in the Netherlands
. Dr. Ir. Michiel Haas (NIBE): Sources of hazardous EMFs
. Dr. Manfred Mierau (Baubiologie Mierau Umweltanalytik, Aachen): EMF/waves: Measurement and reduction or elimination in houses.
. Prof.dr.Norbert Leitgeb (TU, Graz, Oostenrijk): Electromagnetic Hypersensitivity: A still open question.
. Prof.dr. Lucas Reijnders (UvA): Need of epidemiological studies on EHS effects.
. Drs. Julia van Os (ZonMW): Funds for the program "EMF effects on health research".

Plaats: Zalencentrum 'In de Driehoek', Gertrudiskapel. Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht. (schuin tegenover uitgang Moreelse Park/ Catharijnesingel van Utrecht CS).

Tijd: 10.00 - 16.00 uur. Zaal open vanaf 9:30 uur.

Toegangsprijs: E50,00. Voor leden van onderstaande organisaties E25,00. Bij dit bedrag zijn een informatiemap, consumpties en lunch inbegrepen.

Inschrijving: Via bijgaand inschrijfformulier. WEO, Bosweg 6, 6704 AM Wageningen, tel. 0317- 411644, e-mail Symposium.WEO@xs4all.nl . Het formulier is te downloaden via: www.electroallergie.org/Openingspagina/Actueel/Aanmeldingsformulier.pdf Aanmelding: voor 25 november.

Wegens beperkte zaalcapaciteit geschiedt inschrijving in volgorde van aanmelding en gelijktijdige overmaking van het verschuldigde entreegeld op postgirorekening 9551175 t.n.v. Werkgroep Electroallergie te Wageningen.

Info: website www.electroallergie.org .

Pers: voor informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Schooneveld, telefoonnummer 0317 - 41 50 81. Op de dag van het symposium is een persmap beschikbaar en kunt u met mw. C. Schooneveld interviews met de sprekers regelen.

Organisatoren: Werkgroep Elektrische Overgevoeligheid (WEO) van de Stichtring EHS i.o., Platform Gezondheid en Milieu (PGM)


---- --