Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

06-11-2006

BRAINSPOTTING, Het festival over ons brein

(Persbericht Rathenau Instituut)

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 december 2006 vindt het technologiefestival BRAINSPOTTING plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

BRAINSPOTTING is een initiatief van het Rathenau Instituut en toont de ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van hersenwetenschappen aan een breed publiek.

BRAINSPOTTING is drie dagen lang debat, lezingen, interviews, een talkshow met jakhalzen Levi & Sadeghi, neurodaten met hersen- en gedragswetenschappers in combinatie met film, workshops, experimenten, expositie, poëzie en de allereerste neurofeedbackparty; een clubavond waar dj's en vj's door neurotechnologie laten zien hoe beeld en geluid in je brein tekeer gaan. Waarom zijn we steeds vaker depressief? Mogen we hersenfuncties verbeteren zonder dat daar een medische noodzaak voor is? Stel dat een 'verbeterpil' écht werkt, neem jij deze dan in? Zou jij je brein aansluiten op een apparaat dat je gedachten kan lezen of wissen? Wat betekent verbeteren eigenlijk?

BRAINSPOTTING gaat op zoek naar de antwoorden in de hersenwetenschappen met meer dan 50 wetenschappers, waaronder Jelle Jolles, Dick Swaab, Margriet Sitskoorn, Bas Haring en Susan Blackmore.

BRAINSPOTTING is ook je dubbelganger zoeken in de testruimte, je laven aan een apparaat dat je hersenfuncties verbetert. Meedoen aan de Grote IQ en EQ toets, onderuit zakken bij films als Ghost in the Shell of Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Je laten verrassen door een fMRI-opname van de laatste adem van de vermoorde Engelse prinses Ursula of door de verbeelding van een angstige gedachte. Laat je meeslepen door zichtbaar en hoorbaar gemaakte hersensignalen en Wicked Jazz Sounds tijdens de neurofeedbackparty op zaterdagavond.

BRAINSPOTTING toont de laatste ontwikkelingen binnen de hersenwetenschappen. Dankzij nieuwe technologieën slagen wetenschappers er beter en sneller in kennis over ons brein te vergaren. Zij komen steeds meer te weten over cellen en stoffen die een rol spelen bij denk- en handelingsprocessen. Door scans is te zien wanneer we pijn en plezier hebben, angstig of verliefd zijn. Die ontwikkelingen zijn hoopgevend. Zo kan het onderwijs profiteren van inzichten over de ontplooiing van jonge hersenen, of worden hersenaandoeningen en -stoornissen zoals Alzheimer en depressie eindelijk behandeld. Daarmee kunnen ook gezonde mensen 'verbeterd' worden. In opmars zijn neurochirurgie en pillen voor de geest, technieken die niet alleen onze mogelijkheden kunnen veranderen maar ook onszelf.

Kijk voor het volledige programma op www.brainspotting.nl