Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

NIEUWJAARSBRAND VOLENDAM 2001, LESSEN VOOR LATER

PRESENTATIE KENNISDOCUMENT CRN HET ANKER OP 8 DECEMBER 2006

Op vrijdagmiddag 8 december a.s. om 16.00 uur presenteert CRN Het Anker in het gebouw van de Koninklijke Vereniging St. Jozef, St. Jozefstraat 2 in Volendam het boek 'Nieuwjaarsbrand Volendam 2001. Lessen voor later'. CRN Het Anker, het Centrum voor Reïntegratie en Nazorg, gold in de jaren na de brand als spin in het web van de nazorg in Volendam. Met de 'lessen voor later' wil het centrum niet alleen een reflectie geven op deze roerige periode, maar ook een erfenis achterlaten voor degenen die in de toekomst onverhoopt geconfronteerd worden met een soortgelijke calamiteit.

Bij de brand in de nieuwjaarsnacht 2001 in café De Hemel in Volendam vielen 14 dodelijke slachtoffers. 239 jongeren liepen lichamelijk en psychisch letsel op: 63 jongeren hadden ernstige brandwonden, verminkingen en littekens in het gezicht en op de rest van hun lichaam; 276 jongeren liepen lichtere lichamelijke verwondingen op.

In het document 'Nieuwjaarsbrand Volendam 2001' komen onder meer de politieke en juridische consequenties van de brand aan bod, de onderzoeken die erop volgden, de activiteiten van CRN Het Anker, de rol van het particuliere initiatief en de lotgevallen van de betrokkenen bij de psychosociale nazorg. Beschrijvingen van de ontwikkelingen, maar ook van de verwikkelingen bij de nazorg, worden afgewisseld door interviews met directbetrokkenen, onder wie Matty Hakvoort, adviseur psychosociaal steunnetwerk voor de nazorg; Erik Tuijp, voorzitter SSNV, Albert Binken, voorzitter BSNV, Roel Huijsman-Rubingh, projectdirecteur Directie Curatieve Zorg van het ministerie van VWS en burgemeester W. van Beek van de gemeente Edam-Volendam. De 'Lessen voor later' zijn uit hun mond opgetekend.

Uit de reflecties blijkt dat nazorg een dynamisch gebeuren is, waarvoor geen blauwdrukken bestaan en waarbij theoretische modellen tekortschieten. Nazorg, zo leren de ervaringen in Volendam, wordt ingevuld door mensen en krijgt vorm door de motivatie, inzet, creativiteit en deskundigheid van particulieren en professionals die wonen en/of werken in het gebied dat getroffen is door een brand, ramp of andere calamiteit. Daarbij heeft in Volendam ook de geestelijke zorg vanuit de kerk een bijzondere rol gespeeld.

CRN Het Anker speelde de hoofdrol bij het coördineren van de nazorg in al haar facetten voor de getroffen jongeren en hun naasten. In december houdt Het Anker op te bestaan. De gemeente Edam-Volendam zal vanaf 2007 de nazorg voortzetten via het 'Wmo-loket'.

De heer J. van Lidth de Jeude, die vanuit de commissie Financiële Afwikkeling Nieuwjaarsbrand Volendam (beter bekend als commissie-Van Lidth de Jeude) de basis legde voor de oprichting van CRN Het Anker, zal het eerste exemplaar van het kennisdocument 'Nieuwjaarsbrand Volendam 2001' in ontvangst nemen.

Verder zijn er op 8 december tal van vertegenwoordigers uit de nazorg en diverse ministeries aanwezig waaronder de directeur Crisisbeheersing van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de heer H.G. Geveke.

Wij nodigen u van harte uit de presentatie en uitreiking van het document op 8 december a.s. bij te wonen.

Locatie: Koninklijke Vereniging St. Jozef, St. Jozefstraat 2 in Volendam.

Programma:
16.00 uur Ontvangst/openingswoord mevrouw A. van Rinsum, directeur a.i. CRN Het Anker.
16.10 uur Toespraak de heer W. van Beek, voorzitter Raad van Toezicht van CRN Het Anker en burgemeester van Edam-Volendam. 16.25 uur Toespraak de heer A. Binken, voorzitter BSNV. 16.35 uur Toespraak de heer E. Tuijp, voorzitter SSNV. 16.45 uur Overhandiging van het kennisdocument aan de heer J. van Lidth de Jeude, oud-voorzitter commissie Financiële Afwikkeling Nieuwjaarsbrand Volendam. 17.00 uur Toelichting op het kennisdocument door de auteur, Mieke Nuijen. 17.10 uur Gelegenheid tot het stellen van vragen.

Persexemplaren

Na afloop van de presentatie worden exemplaren van het kennisdocument beschikbaar gesteld.

CRN Het Anker

Leendert Klein
Communicatie CRN Het Anker

///