Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, 6 december 2006

Internationaal waterproject van 7 miljoen euro sluit af 8 december slotmanifestatie in Provinciehuis te 's-Hertogenbosch

Het project Duurzame Watersystemen is afgerond. In de periode van 2004 tot en met 2006 zijn diverse deelprojecten uitgevoerd op het gebied van duurzaam waterbeheer. Op vrijdag 8 december wordt het project afgesloten met een multimediale slotmanifestatie in Provinciehuis Brabant te 's-Hertogenbosch.

In een arena van film, theater en live-beelden leiden de bekende Vlaamse presentator Dirk Draulans en de Noord-Brabantse gedeputeerde Annemarie Moons een 'talkshow'. Hierin wordt teruggekeken en vooruitgeblikt. De thema's waterkwantiteit, waterkwaliteit, agrarisch watermanagement op bedrijfsniveau en communicatie komen uitgebreid aan bod.

Resultaten
In Vlaanderen en Nederland zijn wachtbekkens/retentiegebieden ingericht ter voorkoming van wateroverlast. Daarnaast is in stroomgebieden in Nederland (provincies Limburg en Noord-Brabant) het watersysteem zo ingericht dat droogte en wateroverlast zo min mogelijk schade kunnen veroorzaken. Tevens is geëxperimenteerd met de systematiek van 'blauwe diensten', waarbij boeren een vergoeding ontvangen voor het opvangen van water. In enkele projecten is gewerkt aan verbetering van de waterkwaliteit door het verminderen van puntlozingen en diffuse verontreinigingen in grond- en oppervlaktewater. Ongezuiverde lozingen zijn gesaneerd en er is geëxperimenteerd met nieuwe zuiveringstechnieken. Voor 150 agrarische bedrijven in Vlaanderen en Nederland zijn bedrijfswaterbalansen opgesteld. Ondernemers kunnen aan de hand van een bedrijfswaterbalans op bedrijfsniveau bijdragen aan verbetering van waterkwantiteit en -kwaliteit. Op enkele landbouwbedrijven is geëxperimenteerd met landbouwmethoden die aansluiten bij de natuurlijke bodemvruchtbaarheid en waterhuishouding. De verwachting is dat de noodzaak om hulpstoffen te gebruiken kleiner wordt, wat een positief effect heeft op de waterkwaliteit. Een internationale studiegroep van vijftien Vlaamse en Nederlandse boeren en tuinders is hiermee aan de slag gegaan. Onder andere is onderzoek gedaan naar het verband tussen gewassen, mineralen en vochttoestand. Leden van de studiegroep hebben verkend welke concrete maatregelen zij op hun bedrijf kunnen treffen om invulling te geven aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Communicatie vormt een belangrijk onderdeel in het project Duurzame Watersystemen. Naast gebruikelijke communicatiemiddelen als website, folders, brochures en dergelijke is geëxperimenteerd met nieuwe vormen van communicatie, zoals theater en e-learning.

Project Duurzame Watersystemen in het Benelux Middengebied Het project Duurzame Watersystemen is een samenwerkingsverband van elf organisaties in Vlaanderen en Nederland. Het project Duurzame Watersystemen is gestart op 1 januari 2004 en zal op 1 januari 2007 officieel worden afgesloten. Het totale projectbudget bedraagt 7 miljoen euro. De Europese Unie (Interreg-IIIa) financiert hiervan de helft. De Provincie Noord-Brabant treedt op als projectverantwoordelijke. De volgende partners werken samen in het project:
de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Noord-Brabant, Nederlands en Belgisch Limburg, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), de Vlaamse Milieu Maatschappij, gemeente Hoegaarden, Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap Peel & Maasvallei. De projectleiding is in handen van ZLTO Projecten.

----------------------------------
Noot voor de pers:

- Dit is een gezamenlijk persbericht van de projectpartners van het project Duurzame Watersystemen in het Benelux Middengebied
- Voor meer informatie kunt u contact opnemen met o Walter Jacobs (coördinator communicatie Duurzame Watersystemen), tel. + 31(0)13-583 63 70 / +31(0)6-21 988 577, e-mail info@duurzamewatersystemen.info
- Voor nadere informatie kunt u ook terecht op www.duurzamewatersystemen.info


---- --