Gemeente Rotterdam

Vuurwerk leuk en spannend,

maar denk aan de risico's!

Halt Rotterdam-Rijnmond wijst ouders en jongeren op de gevaren en overlast van vuurwerk.

Op 8 december 2006 klinkt het startschot voor de regionale vuurwerkcampagne van Halt Rotterdam-Rijnmond. Dit jaar vindt de aftrap plaats op scholengemeenschap het IJsselcollege in Capelle a/d IJssel. Naast een feestelijk gedeelte wordt deze middag door burgemeester J.J. van Doorne (Capelle a/d IJssel) aangegrepen om scholieren er van bewust te maken dat het gebruik van vuurwerk gevaren en overlast met zich mee kan brengen. Het Oogziekenhuis Rotterdam zet zich ook in voor de veiligheid omtrent het gebruik van vuurwerk en maakt van de gelegenheid gebruik om veiligheidsbrillen aan de jongeren te promoten.

Door de samenvoeging van alle Halt bureaus in Rotterdam-Rijnmond in 2006 is de campagne dit jaar nog verder uitgebreid. Net als in 2005 worden ouders en jongeren de maanden november en december geïnformeerd met brochures, flyers en posters, die allemaal verwijzen naar de internetsites www.vetvuurwerk.nl en www.vuurwerk06.nl.

Halt heeft dit jaar landelijk actiemateriaal gemaakt met opvallende teksten. De materialen richten op een uitdagende manier de aandacht op jongeren en wijzen hen op de regels die er zijn rond het gebruik van vuurwerk. De posters worden verspreid op scholen, politiebureaus en andere openbare gebouwen. In de regio Rotterdam Rijnmond worden er flyers uitgedeeld aan jongeren om ze te waarschuwen voor de mogelijke overlast die zij met vuurwerk kunnen veroorzaken. Daarnaast organiseert iedere gemeente zijn eigen activiteiten. In Rotterdam bijvoorbeeld, zijn de wijkkantoren van Stadstoezicht betrokken bij de preventieve flyer-actie.

Brief en brochure
Vanaf 11 december versturen álle 22 gemeenten binnen de regio Rotterdam Rijnmond in totaal 77.000 brieven naar de ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar. In de brief wordt door de burgemeesters van de gemeenten verwezen naar de vele slachtoffers die er jaarlijks nog vallen door het verkeerd gebruik van vuurwerk en het onnodig veel overlast veroorzaken voor mens en dier. De burgemeesters attenderen ouders op de verantwoordelijkheid hun kinderen te wijzen op het veroorzaken van eventuele overlast en hun eigen veiligheid. De brief wordt begeleid door een brochure met tips en informatie over het veilig en volgens de regels afsteken van vuurwerk. Deze brochure van Halt is speciaal gericht op jongeren.

Halt Rotterdam-Rijnmond
Halt Rotterdam-Rijnmond is een regionale organisatie die zich in samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie richt op preventie en bestrijding van veel voorkomende jeugdcriminaliteit. Een voorbeeld daarvan is vuurwerkmisbruik.

|

Gemeente Rotterdam