Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Grooms aan de leidsels in Genève

06/12/2006

Hengelo, 6 december 2006
Aankomend weekend vindt in de Zwitserse stad Genève de vierde wedstrijd plaats in het kader van de FEI Wereldbeker voor vierspannen. Op vrijdag 8 en zondag 9 december strijden zes menners, waaronder het Nederlandse trio Chardon, de Ronde en Timmerman, om kostbare Wereldbekerpunten.

Op zaterdagmiddag wordt de grote piste van Genève vrijgemaakt voor een heel bijzondere extra menwedstrijd. Hierbij draait het niet zoals gebruikelijk om de menner, maar komen de grooms in het voetlicht! Vierspanrijden wordt in het Engels aangeduid als team driving en het mag ook met recht een teamsport genoemd worden, want zonder grooms is het lastig deelnemen voor een menner.
De vierspanrijder legt de eerste helft van het parcours af, waarna hij snel de leidsels aan zijn groom geeft en op een quad de tweede helft van het parcours gaat verkennen. Ondertussen heeft de parcoursbouwer een van de marathonhindernissen uitgevlagd, zodat de groom deze vantevoren niet kon verkennen. De menner heeft 90 seconden de tijd om het parcours te verkennen en zodra hij achterop op het rijtuig springt, gaat de groom van start met het vierspan. De menner mag de groom uiteraard zo veel mogelijk helpen, maar hij mag de paarden niet aanmoedigen en niet aan de leidsels en de zweep komen. Het team dat, inclusief eventuele strafseconden, de snelste tijd neerzet, is de winnaar.
Om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen, maakt de parcoursbouwer zes verschillende versies van de `kale' marathonhindernis die onder de deelnemers worden verloot.