Persuitnodiging: Eindelijk één norm voor bedrijfshulpverlening

Instituut veiligheid & milieu

Persuitnodiging: Eindelijk één norm voor bedrijfshulpverlening

Coevorden, 6 december 2006 - Tot nu toe was er weinig eenduidigheid in de organisatie van bedrijfshulpverlening. Er bestaan verschillende documenten die elkaar deels tegenspreken. Om de werkgever te helpen met de vertaalslag van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) naar de bedrijfshulpverlening (BHV) heeft de normcommissie Bedrijfshulpverlening de norm NEN 4000 'Bedrijfshulpverlening' opgesteld. Het eerste exemplaar wordt op vrijdag 8 december overhandigd aan de voorzitter van brancheorganisatie BHV platform.

Per 1 januari 2007 concentreert de arbowet zich op doelvoorschriften. De RI&E is bepalend, samen met de Europese voorschriften. Werkgevers en werknemers moeten verder zelf invulling geven. Een aantal bepalingen over BHV zijn uit het Arbobesluit geschrapt. De nieuwe norm NEN 4000 biedt uitkomst. NEN 4000 gaat uit van een BHV-beleid dat gedragen wordt door de directie en periodiek wordt beoordeeld. Vanuit de risico's volgt een BHV-plan. Dat plan is de basis voor een BHV-organisatie, en opleiding, herhaling, nascholing en oefeningen zijn erop gericht de BHV-organisatie te versterken om op een noodsituatie voorbereid te zijn en te blijven. De norm geeft ook een indicatie voor de hoeveelheid BHV'ers en noemt certificering als mogelijkheid. Dat kan zowel certificering zijn van personen, BHV-organisaties als van een heel bedrijf of instelling.

De norm is bedoeld als instrument voor de organisatie van de BHV en geeft handvatten voor het opzetten en instandhouden van de BHV-organisatie, als onderdeel van de bedrijfsvoering. Op basis van de RI&E, worden de maatgevende factoren voor de BHV in kaart gebracht. Daarmee is deze norm te hanteren voor het opstellen van een programma van eisen, dat de basis legt voor de BHV-organisatie, zowel kwalitatief als kwantitatief. Belangrijk is dat de norm tot stand is gekomen door samenwerking tussen opleiders, adviseurs, overheid en gebruikers.

Namens de brancheorganisatie BHV platform neemt dhr. G.C. van der Veen op 8 december 2006 de nieuwe norm voor bedrijfshulpverlening in ontvangst. Secretaris van de NEN normcommissie, dhr. Mr. S.M. van der Minne, reikt de norm uit tijdens het IVM-Symposium Hoofd BHV, waar beide heren spreken. Andere sprekers zijn drs. H.J. Palsma (voorzitter Medizon, stichting voor hartdefibrillatie), dhr. J. van der Wal (hoofd veiligheid Nederlandse Aardolie Maatschappij) en dhr. Ing. H. Veenvliet (operationeel directeur, veiligheidskundige IVM). Het jaarlijkse evenement is bestemd voor verantwoordelijken in BHV organisaties. Dit jaar staat de relatie tussen risicomanagement en crisismanagement centraal.

Recente incidenten zoals de schipholbrand en de brand in de OK van een ziekenhuis onderstrepen het belang van een eenduidige aanpak van de organisatie van bedrijfshulpverlening.


-Einde persbericht-


Noot voor de redactie,