NKI-AVL opent nieuw behandelcentrum lichttherapie

Nederlands kanker instituut

Onder embargo tot 7 december 18.30 uur

NKI-AVL opent nieuw behandelcentrum lichttherapie

Amsterdam, 7 december 2006- Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam (NKI-AVL) opent op 8 december een PDT-centrum. PDT is een behandeling die nu nog voornamelijk bij patiënten met een hoofd/hals- of huidtumor wordt toegepast. Naar verwachting zal deze behandeling in de toekomst naast chirurgie, radiotherapie en chemotherapie ook voor andere vormen van kanker aangeboden worden.

Photo Dynamische Therapie (PDT) is een lichttherapie waarbij een lichtgevoelige stof (Foscan) wordt toegediend. De combinatie van Foscan, laserlicht en zuurstof zorgt ervoor dat de bloedvaten in de tumor dichtslibben, waardoor celdood optreedt en de tumor afsterft. In tegenstelling tot chirurgie of radiotherapie, levert PDT nagenoeg geen nadelige gevolgen als littekenweefsel of verminking aan het gezicht, en kan de behandeling nog worden toegepast als radiotherapie en of chirurgie niet meer mogelijk zijn.

In het NKI-AVL wordt al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar deze behandelmodaliteit. Eerst voornamelijk binnen de research afdeling, maar de laatste 10 jaar ook in de kliniek.

Voor deze behandeling, die met name bij tumoren in het hoofd-halsgebied en huidtumoren wordt toegepast, wordt op 8 december een PDT-behandelcentrum in het NKI-AVL geopend. Doel van het centrum is het bundelen van kennis en ervaring, zodat ook andere specialismen binnen het ziekenhuis over deze behandelmodaliteit kunnen beschikken. Ook kan vanuit het centrum ondersteuning worden verleend aan oncologische centra die deze behandelmodaliteit in hun eigen instituut willen opzetten.
Het PDT-centrum in het NKI-AVL is de eerste in Europa.

Noot aan de redactie:

Toelichting PDT-behandeling: Vier dagen voor de lichttherapie krijgt de patiënt de lichtgevoelige stof toegediend. Om brandwonden te voorkomen mag de patiënt na inspuiting niet meer blootgesteld worden aan natuurlijk licht. Deze beperking geldt voor een periode van twee weken. In een behandelkamer met gedempt licht wordt vervolgens de tumor belicht. Meer info over deze behandeling is te lezen op

Op www.nki.nl is (vanaf 13.00 uur) zowel film als fotomateriaal van deze behandeling beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling PR&Voorlichting, Danielle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.