Waterschap Roer & Overmaas



08-12-2006

Persinformatie: Waterschap Roer en Overmaas krijgt 70.000 euro subsidie voor project in Roemenië

Waterschap Roer en Overmaas heeft een subsidie ontvangen van 70.000 euro voor een internationaal samenwerkingsproject in Roemenië. Het waterschap doet hieraan mee in het kader van het LOGO East project van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG International). Het doel van deze samenwerking is kennisoverdracht. Het project richt zich op de (on)mogelijkheden van belastingheffing toepasbaar binnen het Roemeense nationale beleid. Een delegatie van medewerkers van het waterschap is deze week op werkbezoek in Roemenië.

Waterschap Roer en Overmaas trekt dit project niet alleen maar werkt samen met een Hongaars en Roemeens waterschap, de Unie van Waterschappen en de Universiteit in Cluj, een stad in Roemenië in de nabijheid van de Hongaarse grens.
Het waterschap heeft gekozen voor een project in Roemenië vanwege al bestaande contacten met Roemenië. Roemenië telt 11 waterschapsdistricten en heeft onvoldoende (financiële) middelen om de kosten die gemoeid zijn bij het voorkomen van wateroverlast door extreme regenval uit te oefenen. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn het eventueel invoeren van belastingheffing.

Doel LOGO East
Het doel van het LOGO East project is om te komen tot een versterking van de regionale en lokale overheid in Roemenië, Turkije, Oekraïne en Servië-Montenegro. Het gaat vooral om het uitwisselen van kennis. Daarnaast beoogt het samenwerken op projectbasis de capaciteit van het lokale bestuur te versterken en het democratische gehalte van het overheidsbestuur te stimuleren.
VNG International heeft van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een budget ontvangen van 840.000 euro die zij mogen verdelen over de 45 projecten. Het totale project LOGO East bedraagt 108.000 euro. Het restant bedrag zijn kosten die voor rekening komen van beide waterschappen.

Hoge score project LOGO East
Roer en Overmaas heeft een projectvoorstel voor LOGO East gemaakt, dat is beoordeeld door externe deskundigen van VNG International. Het project moet voldoen aan Europese spelregels en wordt op zijn waarde geschat. Het project in Roemenië heeft van de totale score (100 punten), 94 punten behaald. Het waterschap haalt hiermee de hoogste score van de in totaal 45 projecten.