Ingezonden persbericht


Amersfoort, 8 december 2006

P E R S B E R I C H T

Steunpunten Mantelzorg vormen scharnier naar familieorganisaties

Project De Brug wil voorzien in 'EHBO-post' voor familieleden in de GGZ

De Steunpunten Mantelzorg moeten in de toekomst ook gaan fungeren als een soort EHBO-post voor familieleden in de GGZ. Met die wens zijn familieorganisaties verenigd in het Landelijk Platform GGZ onder de naam 'De Brug' een gezamenlijk project gestart met Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Via het project worden medewerkers van de steunpunten voorzien van basale kennis en getraind in de manier waarop zij deze specifieke groep tegemoet kunnen treden en van advies kunnen dienen. Tien organisaties gaven vandaag in Amersfoort het officiële startsein voor het project.

Met zo'n 180 punten door het hele land, vaak ondersteund door beroepskrachten, beschikken de Steunpunten Mantelzorg over een groot potentieel om mensen in de omgeving van een zieke of gehandicapte te ondersteunen. Toch trekken familieleden van mensen met GGZ-problematiek er nauwelijks aan de bel, leren de cijfers. Zij zoeken hun heil eerder bij familieorganisaties in de GGZ, die voor hen vaak een stevig aanbod hebben. Maar daarmee lopen ze tegelijk vormen van ondersteuning mis die juist steunpunten weer kunnen bieden. Met het project De Brug willen Mezzo en familieorganisaties in de GGZ het beste van beide werelden met elkaar verenigen. Niet door steunpunten het werk van familieorganisaties over te laten doen en dus meer te bieden van hetzelfde, maar door gebruik te maken van hun expertise en mogelijkheden en daar slim bij aan te sluiten.

Startend in 2006 en eindigend in 2007 worden steunpunten stapsgewijs ingewerkt om de 'eerste opvang' van mantelzorgers in de GGZ te bieden en ze vervolgens adequaat door te verwijzen. Op hun beurt maken mantelzorgers in de GGZ meer gebruik van de ondersteuning die vanuit de steunpunten wordt geboden.

De familieorganisaties zijn als eerste aan zet. Nadat de steunpunten zijn bevraagd op kennis, interesse en ervaring, voorzien zij de steunpunten van schriftelijke achtergrondinformatie en stellen zij een top-10 samen van vragen én antwoorden waarmee zij de 'GGZ-mantelzorger' van dienst kunnen zijn. Steunpuntmedewerkers krijgen bovendien toegang tot een speciaal deel van de website dat familieorganisaties voor hen hebben ingericht. Zij vinden daar tevens een overzicht van gespecialiseerde adressen waarnaar zij kunnen doorverwijzen.

Mantelzorgers van iemand met GGZ-problematiek hebben specifieke behoeften die vragen om een gerichte aanpak. Daarvoor is niet alleen de kennis van belang, maar ook inzicht in bijvoorbeeld de belangrijkste valkuilen voor mantelzorgers in de GGZ en vaardigheden om de dynamiek te begrijpen die als een rode draad loopt tussen mantelzorger en patiënt/cliënt. In de tweede fase van het project wordt de steunpuntmedewerkers daarom een training op maat aangeboden die hierin voorziet. Een pilotgroep van medewerkers uit vijf steunpunten gaat hierin voorop, gevolgd door medewerkers van andere steunpunten. Steunpunten waarvan de medewerkers het hele programma hebben doorlopen zijn te herkennen aan het 'Brugfunctie'-vignet dat ze krijgen uitgereikt.

De vereniging Ypsilon treedt namens het Platform op als projectleider. Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door Mezzo, landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, die hiervoor in het kader van het project 'Borgen en Versterken' subsidie ontvangt van het ministerie van VWS.

Voor meer informatie over dit project:
Vereniging Ypsilon, t.a.v. Bert Stavenuiter, Prins Bernhardlaan 177, 2273 DP Voorburg, (088) 000 21 20, bert@ypsilon.org of een van de deelnemende organisaties.

LANDELIJK PLATFORM GGz
LANDELIJK PLATFORM VAN CLIËNTEN-
EN FAMILIEORGANISATIES IN DE GGZ
p/a secretariaat Joke de Wit
Sloterweg 998, 1066 CS Amsterdam
06 13650035, jokedewit@planet.nl

---- --