Metaalunie

PERSBERICHT

Den Haag, 7 december 2006

Start campagne '5x beter, werken is gezond'
Werkgevers en werknemers in de metaalbewerking en metalektro starten campagne voor betere arbeidsomstandigheden

Op 7 december gaat de campagne '5x beter, werken is gezond' van start. De campagne is een initiatief van vakbonden ( december FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond, De Unie) en werkgeversorganisaties (Koninklijke Metaalunie en Vereniging FME-CWM). Doel van de campagne is een verdere verbetering van de arbeidsomstandigheden en het imago van de sectoren door een beter gebruik van de huidige, technische ontwikkelingen. In de metaalbewerking en metalektro zijn 14.000 bedrijven actief en in totaal werken er 330.000 mensen. Lasrook staat als eerste centraal in de campagne. Volgend jaar komen schadelijk geluid en oplosmiddelen aan de beurt.

Verbeterboek: eerste arbocatalogus in wording
De campagne vloeit voort uit het Plan van aanpak arbo in de metaalbewerking en metalektro, dat vorig jaar door sociale partners is afgesproken. Het plan biedt werkgevers en werknemers informatie en hulpmiddelen om de arbeidsomstandigheden in de bedrijven verder te verbeteren. Het plan biedt ook ondernemingsraden en werknemersdelegaties, evenals individuele werknemers handvatten om zelf initiatieven te ontplooien.

Op www.5xbeter.nl is het verbeterboek, arbocatalogus in wording, te vinden. Dit is de eerste arbocatalogus van Nederland. Hiermee wordt geanticipeerd op de drastisch gewijzigde Arbowet die per 1 januari 2007 in werking treedt. In het verbeterboek zijn handige hulpmiddelen te vinden, waaronder een digitale verbetercheck op de herziene praktijkrichtlijn lasrook. Met een stoplichtmodel kan worden nagegaan of het lassen op de werkplek veilig en gezond gebeurt. Staat het licht op groen, dan hoeft er niets te veranderen. Bij rood volgt automatisch een advies. Het verbeterboek geeft dan meerdere oplossingen om de blootstelling aan lasrook te verminderen. Ook voor schadelijk geluid en oplosmiddelen biedt het verbeterboek nu al oplossingen. Volgend voorjaar volgen er ook praktijkrichtlijnen voor schadelijk geluid en oplosmiddelen en ook hierbij komen digitale verbeterchecks.

Verbetercoaches
Speciale adviseurs, de verbetercoaches, zijn door de partijen aangesteld om werkgevers en werknemers te helpen bij het vinden en invoeren van verbeteringen. De coaches komen gratis ter plaatse om praktische adviezen te geven. De verbetercoaches zijn via internet en dagelijks tussen 12.00 en 14.00 uur te bereiken op de verbeterlijn 0800-5555005.