Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Recent promotieonderzoek duidt op negatieve gezondheidsgevolgen Vereniging Ouders van Couveusekinderen pleit voor uiterste terughoudendheid bij gebruik Dexamethason bij te vroeg geborenen

Leidschendam, 8 december 2006 - De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (V.O.C.) pleit voor uiterste terughoudendheid bij toekomstig gebruik van Dexamethason bij te vroeg geboren kinderen. Aanleiding is zeer recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht waaruit blijkt dat Dexamethason negatieve gevolgen heeft op het gebied van de motoriek, cognitie, leervermogen en gedrag voor de kinderen die na de vroeggeboorte behandeld zijn met dit middel. Daarnaast heeft het ook invloed op het immuunsysteem en op de regulatie van de effecten van stress op het hart en de bloedvaten, wat later zou kunnen leiden tot een hogere bloeddruk. Er werd ook effect gevonden op een orgaansysteem dat stress in het lichaam reguleert. Het middel wordt momenteel in vrijwel alle neonatale intensive care centra in Nederland toegepast om de longrijping na de geboorte te bevorderen.

Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de V.O.C.: "Wij zijn erg geschrokken van de uitkomsten van deze studie. Er zijn op dit moment duizenden kinderen in Nederland en daarbuiten die met dit middel behandeld zijn en nog worden. Al die kinderen zouden allemaal te maken kunnen krijgen met de nadelen van deze medicatie. Wij pleiten nu voor uiterste terughoudendheid van het gebruik van Dexamethason bij te vroeg geborenen. Er is namelijk een goed alternatief. Het middel Hydrocortison is in de studie ook onderzocht en daar zijn geen vervelende bijwerkingen uit bekend geworden. Gelukkig is er een alternatief, omdat behandeling met corticosteroïden vaak levensreddend is."

De studies die aan de Universiteit van Utrecht zijn gedaan, door o.a. Karin Rademaker en Rosa Karemaker, zijn zogenaamde retrospectieve trials en die zouden slechts aanwijzingen en dus geen hard bewijs leveren. Vandaar dat zij in hun proefschriften pleiten voor een dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek. De V.O.C. vindt een dergelijk onderzoek ethisch niet verantwoord, omdat kinderen worden blootgesteld aan het gebruik van medicijnen waarvan nu al vast staat dat die mogelijk een aantal negatieve gevolgen kunnen hebben voor kinderen. De V.O.C. pleit daarom voor uiterste terughoudendheid in het gebruik van dit middel. Juist omdat het vele jaren op vrij grote schaal gebruikt is, moet het mogelijk zijn, indien noodzakelijk, uitgebreider retrospectief onderzoek te doen bij kinderen voor wie dit medicijn gebruikt is.

Over de V.O.C.
De aandacht van de V.O.C. richt zich niet uitsluitend op de 2.500 ernstig te vroeg geboren kinderen (
///