GGZ Nederland

Persbericht

Oprichting samenwerkingsverband
Meer werk maken van depressiepreventie

Amersfoort, 8 december 2006

Met het vroegtijdig voorkomen en opsporen van depressies kan veel ellende worden voorkomen, zo leert het gisteren verschenen rapport 'Gezond verstand. Evidence based preventie van psychische stoornissen'. Dit rapport is opgesteld door RIVM en Trimbos-instituut. Bovendien kan preventie tot een aanzienlijke reductie in zorgkosten leiden. GGZ Nederland onderschrijft de conclusies uit het rapport en pleit ervoor dat er meer werk wordt gemaakt van depressiepreventie.

Depressie is een psychische stoornis die veel voorkomt. In Nederland lijden 737.000 mensen aan een depressie (37.400 jongeren vanaf 13 jaar; 589.000 volwassenen, 110.600 ouderen). Per jaar wordt ruim 660 miljoen euro uitgegeven aan zorgkosten voor mensen met een gediagnosticeerde depressie, dat is een aanzienlijk deel van de 57,7 miljard die jaarlijks aan gezondheidszorg wordt gespendeerd. Dat zijn niet alleen kosten in de ggz, maar ook kosten voor bijvoorbeeld huisartsenzorg. Deze kosten kunnen een stuk lager uitvallen, als meer werk wordt gemaakt van depressiepreventie. Mensen met een depressie hebben een grotere kans om vroegtijdig te overlijden. Zij leven ongezonder en nemen meer risico's met hun gezondheid, hebben minder weerstand en worden sneller ziek. Omdat depressie veel voorkomt, is de ziektelast op populatieniveau omvangrijk. Werknemers met een depressie verzuimen vaker. Productieverliezen vormen een veelvoud van de kosten die aan zorg voor depressies wordt uitgegeven.

In de put, uit de put
Het rapport van RIVM en Trimbos-instituut laat zien dat preventie van depressies in rap tempo is geprofessionaliseerd en verwetenschappelijkt. Er zijn diverse preventiemethoden ontwikkeld, die bewezen hebben succesvol te zijn. Bijvoorbeeld de groepstraining 'In de put, uit de put' of de online-training voor jongeren www.gripopjedip.nl waarmee voorkomen wordt dat klachten uitgroeien tot een depressieve stoornis. Mensen die de training volgen, worden weerbaarder, leren hun negatieve gedachten om te buigen en komen zo hun somberheid te boven. Geen intensief behandeltraject, maar een minimale interventie die voorkomt dat mensen een ernstige psychische stoornis ontwikkelen. Daarmee worden hoge zorgkosten bespaard.

Samenwerkingsverband
Een inzet op grotere schaal van deze methoden is wenselijk. RIVM en Trimbos-instituut stellen dat momenteel te weinig mensen in aanraking komen met deze methoden: slechts 400 op de 350.000 mensen die jaarlijks voor het eerst een depressie krijgen. Dat is alleen mogelijk door een gezamenlijke inzet van alle betrokken partijen. Daarom gaat GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg, samen met het Trimbos-instituut, GGD Nederland, VNG, NHG, CBO en het RIVM een 'samenwerkingsverband depressiepreventie' oprichten om meer mensen te bereiken met preventie-interventies. Ook van de rijksoverheid wordt een grotere inzet door GGZ Nederland verlangd. Depressie is wel genoemd als een van de vijf speerpunten, maar met de 370.000 euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor 2007, kunnen te weinig resultaten worden geboekt.


-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+