Gemeente Utrecht



Utrecht, 8 december 2006
SW/141


Bewoners beloond voor het scheiden van papier en glas


Half december krijgen de omwonenden van de twee drukst bezochte ondergrondse kringlooppunten in Utrecht een 'pluim' van de gemeente. De pluim is bestaat uit een klein cadeautje met een bedankbrief van wethouder Giesberts. Het doel van de actie is de omwonenden te bedanken voor hun scheidingsgedrag en te compenseren voor de eventuele geluidsoverlast. Gemeente Utrecht heeft het recyclen van glas en papier hoog in het vaandel staan en wil met deze actie het scheidingsgedrag van de burgers verder stimuleren.

In 2005 werd in Nederland 80% van al het gebruikte eenmalig verpakkingsglas hergebruikt. In onze gemeente werd over datzelfde jaar maar liefst 5.814 ton glas ingezameld. Dat betekent per inwoner zo'n 20,9 kilo glas per jaar, wat neer komt op zo'n 50 wijnflessen of 87 jampotjes.
Voor het nieuwe jaar streeft de gemeente Utrecht naar een vergelijkbare hoeveelheid ingezameld glas.

In 2005 hebben de inwoners van Utrecht gezamenlijk 13.386 ton papier ingezameld. Per persoon komt dit neer op 48,1 kilo papier.
Oud papier is veruit de belangrijkste grondstof voor nieuw papier en karton: nieuw papier bestaat uit ongeveer 75% oud papier en ongeveer 25 % (nieuwe) houtvezels. Papier kan tot wel 6 keer worden gerecycled worden! Een goede reden om ook in het nieuwe jaar papier te scheiden.

Op dit moment staan er in de gemeente Utrecht op ongeveer 254 locaties kringlooppunten, waar glas, papier en soms textiel ingeleverd kunnen worden. Ook kan er oud papier ingeleverd worden bij een van de 116 inzamelende scholen en verenigingen. Een inleverpunt voor glas of papier is dus altijd dichtbij!


Noot aan de redactie:
Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij Communicatie Stadswerken, Nienke Trommelen 030- 286 68 09.


---- --