Ingezonden persbericht


~ Persbericht ~

Onafhankelijke Kennisbank Breedbandstad.nl onlineLokale televisie nooit meer hetzelfde

CityTV bewijst mogelijkheden van lokale televisie via glasvezel

Eindhoven - 8 december 2006 - Met een opstelling op het TU/e terrein hebben Be_linked en CityTV laten zien dat het mogelijk is om 'live' beeldmateriaal te versturen via glasvezel en in goede televisiekwaliteit uit te zenden. Wim Renders van Be_linked: ,,Deze test bewijst dat het mogelijk is om vanaf elke locatie een televisieuitzending te verzorgen zolang je maar een internetverbinding hebt die ook supersnel informatie kan versturen naar een lokaal televisiestation. Als je binnenkort een blokje in beeld ziet bij eTV met 'live vanuit Tongelre' hoef je dus niet raar op te kijken. Lokale televisie zal nooit meer hetzelfde zijn."

''In feite is dit een tweede test", geeft Hein Kuiper van CityTV aan: ,,Tijdens de Popronde in Eindhoven op 10 november hebben we live vanuit Dynamo uitgezonden via glasvezel en getest met mensen van eTV." Toen bleek een aantal technische zaken bijgeschaafd te moeten worden. Een maand later blijken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen. ,,Dit geeft weer een nieuwe dimensie aan televisiemaken. Tegen hele lage productiekosten kunnen lokale televisiestations live-uitzendingen maken. En dat geldt niet alleen voor Eindhoven, want in heel Nederland wordt glasvezel aangelegd, dus dat biedt perspectief!", vervolgt Kuiper. ,,Het maakt niet meer uit of je het beeldmateriaal stuurt naar eTV, Omroep Brabant of Hilversum. Alles kan. En wat belangrijk is elk station heeft zijn eigen doelgroep en eigen nieuws."

Nieuwe dimensie
CityTv brengt allerlei evenementen in beeld op het gebied van cultuur, onderwijs, sport en muziek en zend dit uit via internet. Renders enthousiast: ,,Het aantal mensen dat 'televisie kijkt' op de computer is nog niet zo groot,. Laat staan het aantal mensen dat de computer heeft doorgekoppeld naar de televisie. Dat is nog minder. Door internettelevisie via het reguliere televisiekanaal aan te bieden maak je deze programma's veel toegankelijker. Denk bijvoorbeeld aan de ouderen in onze maatschappij. Velen van hen vinden internet en computers maar eng of lastig. Zonder hen met techniek te vermoeien kunnen zij straks toch deze programma's zien. En het is echt leuke, interessante televisie." Een aantal voorbeelden van mogelijke uitzendingen passeren de revue. De carnavalsoptocht is één. Maar het kan net zo goed een live verslag zijn van het kampioensfeest als PSV kampioen wordt in april. De heren knikken instemmend. ,,Dat zou mooi zijn, want dan ben je als supporter niet meer afhankelijk van de tien minuutjes bij Studio Sport. En Hilversum kan beeldmateriaal overnemen van de lokale organisatie voor de productie van hun programma." vult de CityTV-er het verhaal aan. ,,Nu is het zaak dat anderen dit oppikken en met leuke, creatieve ideeën komen. En Be_linked is gelukig op de achtergrond al druk doende met andere projecten die hier gebruik van kunnen maken."

~Einde persbericht ~

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht