Gemeente Tilburg

Datum
8 december 2006

Veel Tilburgse jongeren gedragen zich ongezond

GGD vindt vooral alcoholgebruik onder de zestien jaar zorgwekkend

Veel Tilburgse jongeren gedragen zich ongezond. Bijna de helft van de jongeren van 12 tot en met 17 jaar drinkt alcohol. Maar liefst 87% eet niet elke dag groente én fruit. Iets meer dan een kwart van deze jongeren sport buiten schooltijd minder dan één keer per week. En één op de elf jongeren in Tilburg rookt dagelijks sigaretten. Deze cijfers zijn te vinden in het GGD-rapport, dat op 7 december is aangeboden aan wethouder Zorg Els Aarts-Engbers.

Els Aarts: "In Tilburg komen dezelfde gezondheidsproblemen voor als in de rest van het land. Mensen kunnen daar zelf veel aan doen. Door gezond te eten, niet teveel alcohol te drinken, niet te roken, voldoende te bewegen, en op tijd te ontspannen. Helaas komt deze boodschap vaak niet voldoende over bij mensen met weinig geld en weinig opleiding. In het project Gelijke Gezondheid Gelijke Kansen zoeken we methoden die wel werken. Dit unieke project loopt tien jaar lang in Broekhoven, Fatima en Jeruzalem. Daar worden bijvoorbeeld kooklessen, lunchbijeenkomsten en wandellessen georganiseerd."

De GGD heeft in het rapport "Gezondheid telt! in Tilburg" de gezondheid van Tilburgers vergeleken met regionale en landelijke gemiddelden. Soms zijn de percentages wat gunstiger (bijvoorbeeld alcohol), soms wat ongunstiger (bijvoorbeeld roken). De GGD vindt die verschillen minder belangrijk dan de ernst en omvang van de gezondheidsproblemen. Onderzoeker Judith Piek: "Ook al drinken iets minder Tilburgse jongeren veel alcohol, toch is alcohol op jonge leeftijd schadelijk. Vooral voor kinderen onder de 16 jaar. Zij verdragen alcohol slechter en voelen de effecten sneller en heviger. En, hoe jonger een kind drinkt, hoe groter de kans op overmatig gebruik op latere leeftijd."

Ook volwassenen en ouderen gedragen zich vaak ongezond. Vooral roken, alcoholgebruik en te weinig bewegen dragen bij aan ongezondheid. Psychische stoornissen (zoals angststoornissen en depressies) komen ook veel voor. Vier op de tien volwassenen in Tilburg voelt zich eenzaam. Van de 65-plussers is dat de helft.

De GGD adviseert de gemeente Tilburg om in het gezondheidsbeleid vooral aandacht te besteden aan de preventie van roken, overgewicht en alcoholmisbruik. Jongeren, ouderen en mensen met weinig opleiding en weinig inkomen zijn de belangrijkste doelgroepen. Deze groepen staan ook al centraal in het huidige gezondheidsbeleid van de gemeente Tilburg, dat is omschreven in de nota "Gezondheid in beeld" uit 2004. Roken en overgewicht zijn in dit beleid nog niet heel concreet benoemd, maar worden in de praktijk wel opgepakt. De nieuwe cijfers zullen worden gebruikt bij het opstellen van de volgende nota over gezondheidsbeleid.

Het volledig rapport is te downloaden via www.tilburg.nl/aarts

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie: Brugt Groenevelt (013 542 8333) of Corine Breure (013 542 9127)


---- --