Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
8 december 2006

NIEUWE AANPAK P-DIREKT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties ingestemd met een nieuwe aanpak voor P- Direkt. Uitgangspunt blijft een meer doelmatige personeels- en salarisadministratie voor de rijksoverheid. De nieuwe aanpak wijkt op een aantal punten wezenlijk af van de eerder ingezette koers. Het belangrijkste verschil is dat de realisatie geleidelijk en gefaseerd plaatsvindt. Dat vergroot de beheersbaarheid. Een ander belangrijk verschil is dat de uitgangssituaties van de ministeries centraal staan en er meer gebruik wordt gemaakt van hun inzet en aanwezige expertise. Het project draagt bij aan een efficiëntere werkwijze en een kwalitatieve verbetering van het personeelsbeleid van het rijk.

Het kabinet heeft gekozen voor een nieuwe koers. Dit is noodzakelijk omdat de samenwerking met IBM in oktober 2005 is beëindigd. De uitkomsten van een eigen audit en de lessen uit de eerdere poging zijn hierbij nadrukkelijk betrokken. De realisatie van P-Direkt vindt in twee afzonderlijke fases plaats. In de eerste fase worden de processen en de systemen van de personeels- en salarisadministratie vereenvoudigd en gestandaardiseerd. Zo gaan alle ministeries de komende jaren zelfbediening door medewerkers en managers introduceren. Zij kunnen dan met de computer eenvoudige transacties verrichten, zoals aanvraag en goedkeuring verlof. Daardoor ontstaat een toegankelijke, gebruiksvriendelijke en efficiënte manier van werken. Een aantal ministeries heeft hiermee al positieve ervaringen opgedaan. Onder regie van P-Direkt ontwikkelt het ministerie van Verkeer en Waterstaat hiervoor nu in eigen beheer een rijksbreed standaardsysteem.

Een ander deelproject is het digitale personeelsdossier. Sinds de start van het project zijn door de ministeries alle dossiers van de rijksambtenaren (circa 120.000) opgeschoond en gedigitaliseerd. Door P-Direkt wordt nu een centraal systeem ontwikkeld voor de opslag hiervan. Via intranet op de werkplek kan dan het personeelsdossier beveiligd worden geraadpleegd door de betreffende medewerker, manager en personeelsadviseur.

Verder sluiten in fase één alle ministeries - voor zover dat nog niet is gebeurd - aan op de salarisverwerking van het ministerie van Financiën. In de toekomst wordt die ondergebracht bij P-Direkt. Daarnaast gaan alle ministeries in fase één over naar een en hetzelfde personeelsinformatiesysteem.

Na de standaardisatie in fase één, komt fase twee aan bod. Bedoeling van fase twee is de vorming van één administratie en één contactcenter voor de personeels- en salarisadministratie voor de rijksoverheid. Aangezien dit nog nader technisch onderzoek vergt, neemt het kabinet hierover later een definitief uitvoeringsbesluit.

RVD, 08.12.2006