Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - PERSBERICHT -PERSBERICHT - PERSBERICHT -

Wit-Rusland gaat achteruit

De situatie in Wit-Rusland gaat achteruit. Dat concludeert Mission To Minsk vandaag, op de 50ste dag van hongerstaking van oppositieleider Alexander Kozulin. Vrije pers en mensenrechten worden in de dictatuur nog steeds ingeperkt. Per 1 januari 2007 verdwijnt CNN van de Wit-Russische televisie en de Europese Raad besluit deze maand de bevoorrechte handelspositie met de Europese Unie van Wit-Rusland te ontnemen omdat aan principes van democratie en mensenrechten niet wordt voldaan.

Samen met politieke jongerenorganisaties en leden van de Tweede Kamer en het Europees parlement roept Mission To Minsk Nederlandse en Wit-Russische zakenlieden op om zaken, democratie en mensenrechten aan dezelfde tafel met dezelfde mensen te bespreken. Ze doen dit bij de netwerkborrel van de jaarlijkse Wit-Russische handelsdelegatie die vandaag in Amsterdam met Nederlandse zakenlieden plaats vindt.

De oproep vindt plaats op de dag dat de democratische wereld de 50e dag van de gevangen oppositieleider Kozulin "viert". De Wit-Russische oppositieleider werd gearresteerd wegens het uiten van zijn democratisch recht, vrijheid van meningsuiting ten tijde van de massale demonstraties op het Oktoberplein in Minsk. Kozulin is in hongerstaking omdat hij aanwijzing heeft dat hij, toen hij wel at, langzaam vergiftigd werd. Zijn advocaat mag hem niet zien. Hij heeft 40 kilo verloren. Ondertussen verdwijnt per 1 januari 2007 CNN van de Wit-Russische televisie.

De Europese Raad zal in december het besluit nemen om Wit-Rusland haar bevoorrechte handelspositie met de EU te ontnemen. Democratie en mensenrechten zijn zo ook direct van invloed op de handelsbetrekkingen. De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Wit-Rusland betreffen 211 miljoen euro per jaar. Mission to Minsk benadrukt de tegenstrijdige situatie waarin handelsbetrekkingen maatschappelijke acceptatie genieten, terwijl de mensenrechten in Wit-Rusland massaal geschonden worden. Zo werden de verkiezingen gefraudeerd, demonstaties agressief neergeslagen, studenten gevangengenomen, gemarteld en van de Universiteit verwijderd. Journalisten en oppositieleiders verdwenen spoorloos.

----