Ernst & Young: uitkomsten vierde Bedrijfsbarometer

Ernst and young

Persbericht

Ernst & Young: uitkomsten vierde Bedrijfsbarometer
Wil om te investeren blijft achter

AMSTERDAM, 8 DECEMBER 2006 - Bedrijven zijn positief over hun eigen gezondheid en die van de Nederlandse economie, maar dat leidt nog steeds niet tot hogere investeringen bij het merendeel van de bedrijven. Zij zijn bovendien kritischer geworden over de stimulering vanuit de overheid en de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. Dit blijkt uit de vierde Bedrijfsbarometer van Ernst & Young, de 'vinger aan de pols' bij bedrijven met 20 tot 1000 medewerkers.

'Wij zien toch wat wolkjes aan de strakblauwe hemel van het ondernemersvertrouwen', aldus Marnix van Rij, partner bij Ernst & Young. 'Wanneer ondernemers zich niet gestimuleerd voelen vanuit de overheid, het steeds moeilijker wordt personeel te vinden en de hand op de knip blijft, kan de stijgende trend die we het afgelopen jaar gezien hebben toch weer naar beneden ombuigen. De kleur van een nieuw kabinet zal een ondernemer niet veel zeggen. Een ondernemer onderneemt, maar het is wel belangrijk dat er snel een regeringsploeg zit die weer als startmotor voor de economie gaat dienen.'

Momenteel vindt 87% van de respondenten het eigen bedrijf redelijk tot kerngezond. Vooral kleine bedrijven zijn positief: 42% van de kleine bedrijven is kerngezond, vergeleken met 31% van de grotere bedrijven. Bij 11% van de bedrijven zijn de investeringen de afgelopen drie maanden gedaald, bij 27% is het investeringsniveau gelijk gebleven. 66% vindt de economie redelijk tot kerngezond, maar 23% verwacht dat de concurrentiepositie van Nederland slechter zal worden. Ook verwacht 23% dat de stimulering vanuit de overheid zal verslechteren.

De respondenten geven aan dat de overheid vooral zou moeten investeren in de zorg, het onderwijs en innovatie. Lastenverlichting voor het bedrijfsleven, verbeteren van het wegennet en het openbaar vervoer, en het milieu staan laag op hun prioriteitenlijst.

Over de Bedrijfsbarometer van Ernst & Young
De Bedrijfsbarometer van Ernst & Young is de vinger aan de pols van het Nederlandse bedrijfsleven. De Bedrijfsbarometer geeft inzicht in de conjuncturele trends vanuit ondernemersperspectief en geeft de opinie weer over actuele onderwerpen die spelen in het bedrijfsleven. Het onderzoek wordt sinds december 2005 gehouden onder 600 medewerkers en leidinggevenden in bedrijven met 20 tot 1000 werknemers. Ernst & Young heeft dit onderzoek in 2006 drie maal herhaald. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Interview-NSS. De groep respondenten is online geënquêteerd. Elke Bedrijfsbarometer bestaat uit een aantal terugkerende conjunctuurvragen en vragen over specifieke ondernemersthema's. Deze thema's variëren per editie.

20)

Noot voor redactie,