Gemeente Strijen


Redder Belgische schippersvrouw onderscheiden

Ralf Mulder (l.) ontvangt uit handen van burgemeester Klijs de onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. (08-12-2006) STRIJEN - Tijdens een emotionele bijeenkomst in het gemeentehuis van Strijen is matroos Ralf Mulder vrijdag 8 december onderscheiden door de Stichting Carnegie heldenfonds. De 27-jarige Mulder, uit Andijk, ontving een bronzen legpenning uit handen van burgemeester Jac Klijs. Ralf Mulder redde op 9 mei van dit jaar het leven van schippersvrouw Annie Segers, opvarende van een binnenvaartschip dat op het Hollandsch Diep bij Strijensas kapseisde en vrijwel meteen zonk.

Op 9 mei 2006 zonk op het Hollandsch Diep bij Strijensas een Belgisch binnenvaartschip, nadat het was geramd door een achteropkomende duwbakcombinatie. Het 51 meter lange schip zonk vrijwel direct. Het schippersechtpaar Segers sloeg overboord. Ralf Mulder, matroos op het duwschip, trok zonder na te denken zijn laarzen en jas uit en sprong in het water. Hij wist mevrouw Annie Segers vervolgens te redden van de verdrinkingsdood. De schipper kon hij helaas niet meer redden. Zijn lichaam werd een week later gevonden.

Naar aanleiding van de gebeurtenis ontving het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds een verzoek tot het toekennen van een onderscheiding aan Ralf Mulder. De aanvrager is een vriend van Mulder, de heer Kick Dekker uit Stompetoren. Het Heldenfonds besloot Ralf Mulder de bronzen legpenning toe te kennen. Evenals het zogenaamde `loffelijk getuigschrift', een bewijs van moedig gedrag.

Tijdens de uitreiking prees burgemeester Klijs de inzet van Mulder en vond het moedig dat ook de geredde Annie Segers uit België naar Strijen was gekomen. ,,In een dergelijke situatie waarbij u onlangs uw man hebt verloren, is dat natuurlijk niet gemakkelijk,'' aldus de eerste burger. Naast de legpenning en het Ralf Mulder (l.) krijgt een geschenk van mevrouw Annie Segers, die hij gered heeft. getuigschrift had ook mevrouw Segers een geschenk meegebracht voor de heer Mulder. Hiermee drukte zij haar dank uit aan haar redder. ,,Dit krijgt een prominent plaatsje in mijn huis. Ontzettend bedankt,'' aldus Ralf Mulder. Tijdens de uitreiking waren zowel familieleden van Mulder als mevrouw Segers aanwezig, evenals de twee politiemensen die destijds als eersten ter plaatse waren.