Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 8 december 2006

23,5 miljoen euro expansiesteun voor bedrijfsinvesteringen creëert 609 nieuwe banen

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering voor een totaalbedrag van 23.444.765,19 euro aan expansiesteun goedgekeurd voor negen bedrijven, gevestigd in Beerse, Herentals, Lier, Lommel, Genk, Tessenderlo, Beringen, Oostende, Wevelgem en Tielt. De forse investeringen zijn goed voor 609 nieuwe jobs.

Provincie Antwerpen

Janssen Pharmaceutica, Beerse

De NV Janssen Pharmaceutica is de grootste dochter van het Johnson&Johnson-concern buiten de Verenigde Staten. De onderneming investeert 264,5 miljoen euro in gebouwen, machines, materieel en uitrusting voor de sites in Beerse, Turnhout en Olen. State-of-the-art infrastructuur moet de aanwezige onderzoekers aan het bedrijf binden en nieuw talent aantrekken. Ook worden de ondersteunende diensten versterkt en wordt de overgang van de onderzoeks- naar de productiefase gemakkelijker. Janssen Pharmaceutica wil bovendien zowel bestaande als nieuwe onderzoeks- en productiefaciliteiten in lijn houden met de strengste veiligheids-, milieu- en kwaliteitsstandaarden. In het kader van deze uitbreiding trekt het bedrijf 51 hooggeschoolde medewerkers aan. De Vlaamse overheid steunt deze expansie met acht miljoen euro, het maximale steunbedrag.

Eindhout Handling, Herentals

De BVBA Eindhout Handling is gespecialiseerd in stockage, magazijnbehandeling en herverpakking van goederen. Het bedrijf investeert 12 miljoen euro in de bouw van 42.000 m² magazijnruimte en de uitrusting daarvan met beheersinformatica en administratieve- en productieondersteuning. Deze investering creëert 49 nieuwe arbeidsplaatsen, waarvan 20 voor laaggeschoolden. Het project kan rekenen op 540.000 euro aan Vlaamse expansiesteun.

Varo Real Estate, Lier

De NV Varo Real Estate behoort tot de Varo-groep, die gespecialiseerd is in de in- en uitvoer en de groothandel van doe-het-zelfartikelen, werktuigen, tuinmeubelen en buitenverlichting. De groep wil nu ook logistieke diensten als stockage en goederenbehandeling aanbieden. In functie daarvan koopt het bedrijf 40 000 m² bedrijfsterreinen aan voor de oprichting van stockagemagazijnen. Varo Real Estate zal deze magazijnen uitrusten met een installatie voor brandveiligheid, persen voor verpakkingsafval en een geautomatiseerd scanningsysteem om just-in-time te kunnen werken. De groep ziet daarmee zijn personeelsbestand aangroeien met 9 werknemers. Het bedrijf investeert hiervoor 11.190.000 euro. De Vlaamse overheid legt 83.700 euro bij.

Provincie Limburg

Hansen Transmissions International, Lommel

De NV Hansen Transmissions International is wereldleider in de productie van tandwielkasten en aandrijfgroepen. Eén van de belangrijkste activiteiten van het bedrijf bestaat in het produceren van tandwielkasten voor windturbinebouwers. Om de productiecapaciteit voor windturbineaandrijvingen te verdubbelen investeert Hansen Transmissions 108.831.000 euro in nieuwe bedrijfsgebouwen en computergestuurde metaalbewerkingsmachines. Het personeelsbestand wordt versterkt met 321 werknemers. De Vlaamse Regering steunt deze uitbreiding met 7.261.000 euro.

NV Belstor, Genk en Tessenderlo

De NV Belstor is de warehouse-divisie van de groep Essers en is gespecialiseerd in transport, dienstverlening en logistiek. Het bedrijf investeert 49,8 miljoen euro in nieuwe bedrijfsterreinen, magazijnruimten en productiehallen. In Genk richt de investering zich voornamelijk tot klanten uit de farmaceutische nijverheid. De vestiging in Tessenderlo specialiseert zich in dienstverlening aan traders van polymeren.

Dit investeringsproject levert 75 nieuwe jobs op en ontvangt 4.122.747 euro Vlaamse steun.

Secundair Brandstoffen Centrum Geel, Beringen

De BVBA Secundair Brandstoffen Centrum Geel (SBCG) doet aan mechanisch-biologische scheiding van huisvuil. Eén van de fracties die door dit proces ontstaat (Trockenstabilitat) kan worden omgevormd tot Torr-Kool, een substituut voor fossiele steenkool. Omdat het SBCG zich hier verder op wil toeleggen, investeert het 8.725.000 euro in een nieuw bedrijfsgebouw met opslagruimten, machines voor de omvorming tot Torr-Kool en verschillende filters en zuiveringsinstallaties om de milieubelasting tot een minimum te herleiden. Dankzij deze nieuwe installatie kunnen bijkomend 11 mensen aan de slag. Het SBCG ontvangt voor deze uitbreiding 1.047.000 euro van de Vlaamse overheid.

Provincie West-Vlaanderen

Zargal, Oostende

De BVBA Zargal produceert technisch textiel dat sterkte, laag gewicht en flexibiliteit combineert. Het textiel kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor isolatie of bescherming van elektrische bekabeling. Voor een bedrag van 13,4 miljoen euro investeert Zargal in een bedrijfsterrein, waarop een nieuwe productiehal zal komen met nieuwe installaties voor de productie van technisch textiel. De Vlaamse Regering trekt voor dit project 1.400.155,42 euro expansiesteun uit. Deze investering zorgt voor 49 nieuwe jobs, waarvan 32 vacatures voor laaggeschoold personeel.

Alpro, Wevelgem

De NV Alpro is een deel van de Groep Vandemoortele en legt zich toe op de productie van een breed gamma aan sojaderivaten. Om haar positie als markleider te bestendigen en aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, koopt de onderneming een nieuw bedrijfsterrein aan en breidt het de vestiging in Wevelgem uit. Er komt een nieuwe verpakkingslijn, een nieuwe installatie voor het ontpellen van sojabonen, een extra opslagmagazijn en een productielijn voor kaas en gefermenteerde producten op basis van soja. Alles samen goed voor een investering van 30 miljoen euro. De Vlaamse overheid geeft 791.314 euro steun. De uitbreiding levert 39 nieuwe banen op.

Vulkoprin, Tielt

De NV Vulkoprin is een matrijzenmakerij en heeft een licentieovereenkomst met Bayer AG voor de productie van het kunstrubber Vulkollan. Het bedrijf behoort tot de Europese top-vijf van polyurethaanverwerkers. De onderneming plant de bouw van een nieuwe productiehal met geautomatiseerde polyurethaanafdeling. Er wordt ook een nieuwe gietlijn gebouwd en de polymerisatieovens worden vervangen. Vulkoprin ontvangt van de Vlaamse overheid 198.848,77 euro steun. Het bedrijf neemt vijf nieuwe arbeidskrachten aan.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel.: 02 552 61 10
Gsm: 0476 80 94 74
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1165556704769&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht