Gemeente Tilburg

Datum 8 december 2006.

College stemt in met uitwerking plannen voor
Bouwmeesterbuurt

Er komen minder woningen om meer ruimte te maken voor parkeren en groen. TBV Wonen gaat in de Bouwmeesterbuurt 153 huurwoningen en 9 garages slopen en 145 nieuwe huur- en koopwoningen bouwen. Het gaat hierbij om appartementen en eengezinswoningen. Daarnaast gaat TBV Wonen 50 huurwoningen renoveren. De verhouding huur en koop in de buurt wordt na de nieuwbouw 55% - 45%.

Al eerder stemde het college in met het herontwikkelingsplan voor de Bouwmeesterbuurt, waarbij sprake was van 170 nieuwbouwwoningen. TBV Wonen ontwikkelde het plan samen met bewonerscommissie / klankbordgroep BMB en de gemeente Tilburg. Over dit plan had de raadscommissie Fysiek echter nog verschillende vragen. Na overleg met alle partijen kwam er een plan met meer huurwoningen en minder koopwoningen. Verder bleek bij de uitwerking van de plannen dit jaar dat er te weinig ruimte overbleef voor parkeren en groen. TBV Wonen heeft daarom aan de gemeente voorgesteld om het oorspronkelijk aantal nieuwbouwwoningen met 25 te verminderen en in totaal dus 145 woningen te bouwen. Het aantal renovatiewoningen blijft ongewijzigd.

Collegebesluit
Op 28 november 2006 heeft het college ingestemd met de gewijzigde plannen. Het college vindt dat het plan door de aanpassing stedenbouwkundig en architectonisch goed past in de Bouwmeesterbuurt. De verhouding tussen (sociale) huur- en koopwoningen in de buurt blijft 55% huur en 45% koop. Op deze manier blijft het plan voldoen aan de wens om te bouwen voor de buurt. De bewoners van de woningen die gesloopt worden hebben voorrang bij het huren of kopen van de nieuwe woningen. De ervaring leert dat er voldoende woningen terugkomen voor de bewoners van sloopwoningen die willen terugkeren in de buurt. Gebiedsontwikkeling Gebiedsteams Hoe verder? Beheer Infrastructuur Voor een deel van de plannen is een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. TBV Realisatie Infrastructuur Wonen heeft inmiddels op basis van het nieuwe ontwerp een vrijstellingsverzoek ingediend Cultuurtechniek bij de gemeente Tilburg. De gemeente stemt in met de plannen en gaat een Gebouwen vrijstellingsprocedure (artikel 19 procedure) starten. Hiervoor moet de gemeente een Grondbedrijf ruimtelijke onderbouwing opstellen. De concept ruimtelijke onderbouwing en het Stedenbouw bouwplan worden ter inzage gelegd. U kunt dan eventuele inspraakreacties indienen. Wij Handhaving houden u hiervan op de hoogte. Middelen

Voor de nieuwbouw van de woningen langs de hoek Hendrik de Keijzerstraat / Ringbaan West is geen bestemmingsplanwijziging nodig. De sloop van de woningen op deze locatie vindt plaats in het eerste kwartaal 2007.

Meer informatie?
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met Paul van Esch, projectleider bij Gebiedsteam Oude Stad van de dienst Gebiedsontwikkeling. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 ­ 542 85 69 of per e-mail via paul.van.esch@home.nl. Pagina 1 van 1


---- --