Voedsel en Waren Autoriteit

Geen normoverschrijding dioxine in Rijnmond

08 december 2006 - nieuwsbericht

Op 7 december 2006 hield de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een bijeenkomst waarin resultaten werden gepresenteerd van dioxinemetingen in gewassen en melk in Rijnmond. Bij de presentatie waren lokale betrokkenen uit de regio Rijnmond aanwezig. De meetgegevens wezen uit dat ondanks een verhoogd dioxinegehalte in de bodem, lokaal geproduceerde gewassen en melk zonder risico voor de volksgezondheid kunnen worden geconsumeerd.

Tijdens de bijeenkomst in Den Haag, waar veel betrokken partijen aanwezig waren ( o.a. lokale boeren, bestuurders, milieuorganisaties, vertegenwoordigers van AVR en betrokken ministeries) vond een open gedachtewisseling plaats. Hoewel de productnormen niet overschreden zijn, ervaren de veehouders in het gebied het verhoogde dioxinegehalte in de grond als een nadeel. Zo is hun grond bijvoorbeeld moeilijker verhandelbaar. Een positief punt in dit verband is het feit dat het dioxinegehalte in de grond in de afgelopen 15 jaar niet is gestegen. Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of met diepploegen of het opbrengen van een nieuwe teeltlaag een lager dioxine niveau in de grond kan worden bereikt. Over mogelijke oplossingsrichtingen voor de boeren vindt, mede op basis van de gepresenteerde gegevens, nader overleg plaats met het ministerie van VROM en andere betrokkenen.

In de loop van de komende week brengt de VWA een advies met betrekking tot dioxine uit aan de ministeries van LNV en VWS. Dit advies en het achterliggende RIKILT/RIVM rapport worden dan op de site van de VWA gepubliceerd.

Meer informatie:

* Dossier Dioxine