CD&V

VLAANDEREN ZET BELANGRIJKE STAP IN UITVOERING VAN VERNIEUWD JEUGDRECHT

Vandaag is een belangrijke stap gezet in de uitvoering van de wet op de hervorming van de jeugdbescherming. De wetswijzigingen van 15 mei en 13 juni 2006 brachten fundamentele wijzigingen aan de wet op de jeugdbescherming van 1965 aan. Zo kregen o.m. de herstelbemiddeling en de ouderstage een wettelijke basis.

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte heeft na onderhandelingen 4 miljoen euro verkregen van de federale overheid, waarmee de maatregelen inzake de ouderstage en de herstelbemiddeling kunnen uitgevoerd worden. Vandaag zijn de samenwerkingsakkoorden daarover ondertekend. De Vlaamse Regering maakt bijkomend 3 miljoen euro vrij, voor de ondersteuning van de sociale diensten van de Bijzondere Jeugdbijstand.
* - Constructieve en herstelgerichte afhandeling is belangrijk en levert resultaat op. Slachtoffer en dader gaan samen aan de slag, zodat de dader de schade aan het slachtoffer en aan de maatschappij kan herstellen.
* - Vanaf 1 april kan de rechter ook ouderstages opleggen, die in Vlaanderen door de diensten 'herstelgerichte en constructieve afhandeling' zullen behandeld worden. De ouderstage geldt voor ouders van minderjarigen, als blijkt dat ze onverschillig blijven voor het delinquente gedrag van hun kinderen.

Daar bovenop heeft minister Vervotte in haar Globaal Plan voor de Bijzondere Jeugdzorg voor volgend jaar 675.000 euro extra voorzien om de herstelbemiddelaars te versterken.


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be