Symposium over elektromagnetische overgevoeligheid


UTRECHT, 20061103 -- Op 8 december 2006 vindt in Utrecht het internationale symposium 'Understanding electrohypersensitivity - EHS' plaats. Het doel van dit wetenschappelijke symposium is het aan de orde stellen van de overgevoeligheid van sommige mensen voor elektromagnetische velden. Doelgroep zijn artsen, medisch specialisten, ARBO-deskundigen, GGD-medewerkers, beleidsmakers, zorgverleners, pers en de leden van WEO, PGM en MGM.

Circa 1,5 % van de bevolking rapporteert dat ze ziek wordt na blootstelling aan elektromagnetische velden van antennes, huishoudelijke en bedrijfselektronica en van de elektromagnetische velden van sommige vervoermiddelen. Deze 'elektrogevoeligen' vertonen syndroomachtige aspecifieke gezondheidsklachten, zoals chronische vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, oorsuizingen, huiduitslag enzovoort. Ieder heeft zijn eigen combinatie van klachten bij bepaalde elektromagnetische velden.

De klachten zijn toe te schrijven aan frequenties uit het brede spectrum van elektrische en magnetische wisselvelden (0-300 GHz). De Werkgroep Elektrische Overgevoeligheid onderzoekt het verschijnsel van de elektrogevoeligheid (electrohypersensitivity of EHS) en organiseert het symposium om helderheid te verschaffen over de aard van de hinder, het afschermen van apparatuur en de wijze waarop de getroffen mensen leren omgaan met hun probleem. Doel is ook om de problematiek meer bekendheid te geven, om te voorkomen dat onnodig veel mensen te lang aan elektromagnetische velden worden blootgesteld.

Sprekers op het symposium (met als voertaal Engels) zijn onder meer:
- prof. dr. Norbert Leitgeb (TU Graz, Oostenrijk)
- prof. dr. Lucas Reijnders (UvA, Amsterdam)
- dr. Hugo Schooneveld (WEO)
- drs. Ellen van Steekelenburg (ZonMW)
en anderen.

Het symposium vindt op 8 december 2006 van 10.00 tot 16.00 uur plaats in zalencentrum 'In de Driehoek', Gertrudiskapel, Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht. De toegangsprijs is 50 euro (consumpties en lunch inbegrepen). De organisatie is in handen van de Werkgroep Elektrische Overgevoeligheid (WEO), het Platform Gezondheid en Milieu (PGM) en het Meldpunt Gezondheid en Milieu (MGM).

Inschrijven bij de WEO, symposium.WEO@xs4all.nl of via het aanmeldingsformulier op www.electroallergie.org/openingspagina/actueel/aanmeldingsformulier.pdf





Werkgroep Elektrische Overgevoeligheid