Spoorgids 2007, snel wegwijs op het spoor


DELFT, 20061208 -- Geïnspireerd door de beroemde kaart van de Londense metro is een overzichtelijke schematische kaart voor treinreizigers ontwikkeld: de spoorgids. Uniek aan de kaart is dat reizigers niet alleen kunnen zien welke treinen er rijden en op welke stations deze stoppen, maar ook hoe vaak per uur de trein rijdt. De huidige spoorkaart van NS biedt deze informatie niet: daarop kan een reiziger alleen zien waar spoorwegen liggen en stations zijn. Vreemd genoeg is deze kaart niet bruikbaar om te zien welke treindiensten er rijden.

Voor Nederland wordt dit model gelijk met de introductie van de nieuwe dienstregeling uitgebracht. Het initiatief is afkomstig van een onafhankelijke marktpartij. De kaart sluit aan bij de wens van consumentenorganisaties die NS om een betere kaart van de spoorverbindingen gevraagd hebben. Op de spoorgids worden niet alleen NS diensten weergegeven maar ook de diensten die worden uitgevoerd door Connexxion, Veloa, Syntus en Arriva.

Voor de distributie van de kaart wordt aansluiting gezocht bij bestaande kanalen voor reisinformatie. Ook bestaat de mogelijkheid het gebruiksrecht te huren. Hiermee kunnen organisaties die het treinreizende publiek van dienst willen zijn de spoorgids inzetten op hun website of in advertenties. Ook is de kaart los te bestellen via www.spoorgids.nl.





Ingezonden persbericht