Trimbos-instituut


PERSBERICHT TRIMBOS-INSTITUUT

Verkenningen in de kinder- en jeugdpsychiatrie

Meer kinderen met psychische
problemen hebben hulp nodig

Utrecht, 8 december 2006. Zeker 7% van de kinderen heeft jaarlijks last van psychische problemen waarvoor professionele behandeling noodzakelijk is. Maar in de praktijk maakt slechts eenderde (2,5%) van de kinderen jaarlijks gebruik van de geestelijke gezondheidszorg. Mogelijk is er dus sprake van onderbehandeling, zo wordt geconstateerd in het rapport Verkenningen in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Aan de hand van de gegevens uit psychiatrische casusregisters in de regio's Rijnmond, Zuid-Limburg en Noord-Nederland is onderzocht of kinderen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben ook daadwerkelijk behandeld worden, welk percentage uiteindelijk langdurig afhankelijk wordt van ggz-hulp en welke risicofactoren in de vroege jeugd de kans vergroten om met de jeugd-ggz in aanraking te komen.

Uit het rapport blijkt dat een groep van circa 4 tot 5 % jaarlijks niet behandeld wordt, terwijl dit waarschijnlijk wel nodig is. Het gaat hierbij om kinderen met teruggetrokken, angstig, agressief en depressief gedrag en aandachtsproblemen.

Een reden voor de onderbehandeling zou kunnen zijn dat problemen nog onvoldoende herkend worden in de eerste lijn. Ook zou de capaciteit van de kinder- en jeugdpsychiatrie te gering kunnen zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat de psychische problemen onder kinderen in Nederland de laatste jaren zijn toegenomen.

Onderbehandeling van kinderen met psychische problemen is alarmerend, zeker omdat psychische en gedragsproblemen in de jeugd doorwerken in het verdere leven. Schoolprestaties en arbeidsmarktparticipatie blijven achter en deze kinderen hebben later als volwassene een grotere kans om werkloos te worden. Vroegtijdige herkenning en ingrijpen zijn dus van wezenlijk belang.

Aanbevolen wordt om via het geven van training aan (school)artsen en door de ontwikkeling van diagnostische instrumenten vroegtijdige herkenning mogelijk te maken. Risicogroepen zijn: kinderen in ongunstige gezinsomstandigheden (eenoudergezinnen, ouders met een psychische stoornis), kinderen met een achterstand in spraak, motoriek en psychosociale ontwikkeling en kinderen die wonen in achterstandsbuurten.

Het rapport Verkenningen in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie; een bijdrage uit de psychiatrische casusregisters Rijnmond, Zuid-Limburg en Noord-Nederland is verkrijgbaar bij het Trimbos-instituut via www.trimbos/producten, bestelnummer AF0691, prijs ¤ 16,50.

Voor meer informatie bel Harald Wychgel 030-2971116 of Henk Maurits 030-2971138, voorlichters van het Trimbos-instituut.