EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT EVO

8 DECEMBER 2006

VERLADERS OPGELUCHT OVER AKKOORD TARIEF SPOOR

Spoorbeheerder ProRail heeft een akkoord bereikt met vervoerder Railion over de tarieven voor gebruik van de Betuweroute en het reguliere spoornet. Volgens verladersorganisatie EVO is dit is essentieel voor een vliegende start van de Betuweroute, maar ook van groot belang voor de toekomst van het goederenvervoer per spoor in geheel Nederland.

Algemeen directeur Dick van den Broek Humphreij (EVO): "De hoogte van het afgesproken tarief komt dichtbij het eindbod dat verladers en vervoerders al op 15 mei dit jaar hebben gedaan. Een half jaar lang heeft het bedrijfsleven vervolgens in onzekerheid gezeten over de uitkomst. Veel ondernemers konden hun vervoersplanning voor de komende jaren met moeite maken, omdat onduidelijk was hoe duur het spoorvervoer zou gaan worden. Dit nieuws begroeten verladers dan ook met grote opluchting.

Het zag er een tijd naar uit dat de komende jaren de tarieven met onacceptabel hoge sprongen zouden stijgen. Ook waren grote bedrijven bezorgd over de gewichtscomponent in de tariefsopbouw, waardoor bulkvervoer schreeuwend duur zou worden. In dat geval hadden veel verladers moeten uitwijken naar de weg en zou het gebruik van het spoornet voor het vervoer van goederen drastisch afnemen. En met de te verwachten groei van goederenvervoer hebben we zowel weg, water als spoor nog hard nodig."