Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen over de aanbesteding van de ORET-regeling

08-12-2006 | 16:16

Beantwoording vragen over de aanbesteding van de ORET-regeling

08-12-2006 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Jonker en Ferrier over de aanbesteding van de ORET-regeling. Deze vragen werden ingezonden op 29 november 2006 met kenmerk 2060703670.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Jonker en Ferrier over de aanbesteding van de ORET-regeling.

Vraag 1

Is het u bekend dat er momenteel sprake is van een aanbesteding voor de uitvoering van de ORET-procedure en dat deze aanbesteding plaatsvindt korte tijd voor de geplande wettelijke vierjaarlijkse evaluatie van de ORET-regeling en dat deze aanbesteding slechts voor de duur van één jaar geldt?

Antwoord

Ja, er vindt momenteel een aanbesteding plaats voor de uitvoering van de ORET-regeling voor de periode van één jaar. Er is echter geen sprake van een wettelijke vierjaarlijkse evaluatie, maar van een vijfjaarlijkse evaluatie van de ORET-regeling voor de periode 1999-2004. Deze bevindt zich nu in een afrondende fase.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de keuze van het tijdstip, kort vóór de evaluatie, ertoe zal leiden dat de nieuwe uitvoerder niet anders kan dan te werken volgens, op het moment waarop deze uitvoerder start, reeds achterhaalde uitgangspunten?

Antwoord

Ja, maar dit is juist de reden waarom gekozen is voor een aanbesteding voor een periode van één jaar. Het huidige contract met de uitvoerder FMO loopt af per 31 december 2006. Dit contract kan niet worden verlengd, aangezien deze opdracht openbaar aanbesteed dient te worden. Om te voorkomen dat een nieuwe uitvoerder nog een aantal jaren werkt volgens achterhaalde uitgangspunten is juist gekozen voor een aanbesteding voor een periode van slechts één jaar. Gedurende dit jaar kan de ORET-regeling aangepast worden op basis van de uitkomsten van de evaluatie, en kan de opdracht daarna voor een langere periode aanbesteed worden.

Vraag 3

Zal door de overdracht van de Financieringsmaatschappij ontwikkelingslanden (FMO) naar de nieuwe uitvoerder een achterstand, zo niet een stilstand, ontstaan in de behandeling van de aanvragen, die nogmaals zal ontstaan als per 1 januari 2008 overgegaan zal worden op de nieuwe uitgangspunten en mogelijk een nieuwe uitvoerder wordt ingeschakeld?

Antwoord

Om het risico dat er bij een overgang naar een nieuwe uitvoerder per 1 januari 2007, en eventueel nogmaals per 1 januari 2008, vertraging ontstaat in de behandeling van aanvragen zo klein mogelijk te houden, zijn relatief zware kwaliteitseisen gesteld in het programma van eisen voor de aanbesteding. Ook is met de FMO afgesproken dat de nodige assistentie verleend zal worden voor een periode van drie maanden. Door deze maatregelen zal de overgang naar een nieuwe uitvoerder zo soepel mogelijk zal verlopen.

Vraag 4

Deelt u de mening dat deze aanbesteding beter kan plaatsvinden op het moment dat duidelijk is op welke wijze de Kamer de ORET-regeling wil aanpassen en geconcludeerd kan worden waaraan een eventuele nieuwe uitvoerder moet voldoen?

Antwoord

Zoals eerder is aangegeven dient de opdracht tot uitvoering van de ORET-regeling voor de komende periode vanaf 1 januari 2007 nu te worden aanbesteed.

Vraag 5

Bent u bereid tot het opschorten van de aanbestedingprocedure tot het moment waarop helder is aan welke ORET-regelgeving de nieuwe partij uitvoering moet geven, mede gezien het belang van betrouwbaarheid en consistentie van beleid naar belanghebbenden in binnen- en buitenland?

Antwoord

Gezien het feit dat het contract met de huidige uitvoerder afloopt, en gezien het volgens de Europese aanbestedingsregels verplicht is de opdracht openbaar aan te besteden, kan de aanbestedingsprocedure niet worden opgeschort.