Provincie Zuid-Holland

PERSBERICHT

Den Haag, 8 december 2006

POSITIEVE BELANGSTELLING VOOR RONDETAFELCONFERENTIE ZEEVISSERIJ ZUID-HOLLAND

Den Haag - Alle geledingen van de zeevisserij in de provincie Zuid-Holland zijn op 8 december 2007 met elkaar in gesprek gegaan over de vooruitzichten van deze sector. Door verschillende oorzaken zoals hoge prijzen van dieselolie en de vangstbeperkingen die de EU oplegt, is de opbrengst al enkele jaren negatief. De provincie kan niet passief ter zijde staan bij die indringende problemen van een sector die zo kenmerkend is voor onze kustplaatsen. Vandaar de rondetafelconferentie die voortkomt uit een initiatiefvoorstel van de Statenfracties van CDA en van SGP/CU daarin gesteund door de fracties van VVD, LPF en SP.

De belangstelling voor de rondetafelconferentie was opvallend goed, rond 70 dames en heren uit het hele visserijgebeuren van Zuid-Holland namen deel. De presentaties en de inbreng tijdens discussies gaven niet alleen blijk van de zeer grote problemen. Er werden ook signalen vernomen dat er in de bedrijfskolom initiatieven gaande zijn voor samenwerking en voor versterking van kennis en onderzoek. Ook innovatie en technische vernieuwing zijn als belangrijk aangevoerd. De provincie werd opgeroepen om daarin mee te werken.

Die medewerking werd ook gevraagd aan het Ministerie van LNV dat nationaal en in de EU de visserijbelangen behartigt. Overigens werden ook geluiden vernomen voor meer betrokkenheid van de provincie Zuid-Holland bij regionaal en landelijk visserijoverleg van gemeenten en (sommige) provincies. Er waren bij de rondetafelconferentie ook belangstellenden uit andere delen van het land present, van Breskens tot Zoutkamp.

De conclusie is dat het College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de uitkomsten van de rondetafelconferentie verwerkt in een nota, die wordt ingebracht in Provinciale Staten voor behandeling door de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie. Gedeputeerde Leen van der Sar die optrad als dagvoorzitter zegde toe dat de nota van GS wordt aangeboden nog voor de Statenverkiezingen van 7 maart 2007. De aanbevelingen die daaruit voorkomen kunnen dan in de volgende Statenperiode worden meegenomen met coalitie-akkoord en collegewerkplan.



Provincie Zuid-Holland