Vlaamse Overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 8 december 2006

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering keurt pincipieel het besluit goed over de regeling van de vergoedingen van de bestuurders van de publiekrechterlijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen (EVA's) van de Vlaamse overheid, en van de regeringsafgevaardigden die toezicht uitoefenen op deze agentschappen. Ze keurt ook principieel het besluit goed met de regeling van de presentiegelden en vergoedingen van strategische adviesraden en van raadgevende comités bij intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's). Beide besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering stemt in met de hernieuwing van de mandaten van de huidige Vlaamse vertegenwoordigers in de Hoge Raad voor de Statistiek, van de waarnemers in het Wetenschappelijk Comité voor de Nationale Rekeningen, van de Vlaamse vertegenwoordigers in het Raadgevend Comité voor de Telecommunicatie en met de aanduiding van deskundigen in de afdeling fiscaliteit en parafiscaliteit van de Hoge Raad van Financiën.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de ondersteuning van de Industriële Onderzoeksfondsen (IOF) in 2006 en 2007. Met dit besluit wordt een reglementaire basis gecreëerd voor de toekenning en verdeling van de industriële onderzoeksfondsen in 2006 en 2007. Er worden een aantal accentverschuivingen aangebracht om de rol van de hogescholen te versterken. Daarnaast wordt een evaluatie van de besteding van deze middelen voorzien tegen eind 2007 met het oog op een nieuw organiek besluit. In het nieuwe besluit is de mogelijkheid voorzien om de middelen toe te kennen aan de universiteit of aan de associatie.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering duidt haar afgevaardigden aan in de algemene vergadering en de raad van bestuur van het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC).

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de economische expansiesteun voor strategische projecten in regionale steungebieden kent de Vlaamse Regering volgende subsidies toe: 791.000 euro aan nv Alpro in Wevelgem, 4,12 miljoen euro aan Belstor nv in Genk, 7,2 miljoen euro aan nv Hansen Transmissions International in Lommel en 8 miljoen euro aan  NV Janssens Pharmaceutica in Beerse.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor investeringen in Vlaanderen kent de Vlaamse Regering volgende subsidies toe: 1 miljoen euro aan bvba Secundair Brandstoffen Centrum Geel in Beringen, 540.000 euro aan bvba Eindhout Handling in Herentals, 83.700 euro aan nv Varo Real Estate en nv Vic Van Rompuy in Lier, bijna 199.000 euro aan nv Vulkoprin in Tielt en 1,4 miljoen euro aan Zargal bvba in Oostende.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering ondertekent een samenwerkingsovereenkomst met Flanders Investment & Trade en de International Finance Corporation (IFC) voor de financiering van een Vlaams Technical Assistance Trust Fund voor de uitvoering, door voornamelijk Vlaamse consultantbedrijven, van technische assistentieprojecten in landen in ontwikkeling. In dit kader beslist ze ook tot gedeeltelijke herverdeling van een provisioneel krediet en tot subsidiëring van de IFC. IFC is een onderdeel van de Wereldbankgroep en heeft als doel duurzame ontwikkeling van de private sector in de ontwikkelingslanden en in transitie te ondersteunen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de uitvoering  van de Vlaamse Ondernemingsconferentie en de oprichting van het Fonds Vlaanderen-Internationaal (FVI) ter ondersteuning van Vlaamse bedrijfsinvesteringen in het buitenland, hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de kapitaalsverhoging van de nv Participatiemaatschappij Vlaanderen met 10 miljoen euro.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de voorwaarden en de regels voor de toekenning van subsidies voor activiteiten ter bevordering van de uitvoer. Het gaat om een aantal tekstuele aanpassingen  ('ter bevordering van de uitvoer' wordt 'ter bevordering van het internationaal ondernemen' en 'Export Vlaanderen' wordt 'Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen'). Daarnaast wordt voorzien dat studenten in opdracht van Vlaamse bedrijven prospectie-opdrachten kunnen uitvoeren en wordt de steunverlening opengetrokken naar bedrijven die hun intrek nemen in bestaande dienstencentra en vandaar uit de markt willen prospecteren. Deze bestaande dienstencentra zullen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden qua dienstverlening die het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen zal uitwerken. De bevoegde minister zal een brief zenden naar de Europese Commissie waarin wordt verklaard dat ook in het gewijzigde besluit de minimis-regel wordt toegepast en waarin wordt verzekerd dat de totale steun per begunstigde onderneming binnen een periode van drie jaar een plafond van 100.000 euro niet overschrijdt. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering verlengt het mandaat van Dirk Fransaer als afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) voor de periode 1 april 2007 tot 31 maart 2013.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering tekent twee samenwerkingsakkoorden met de federale staat, de Gemeenschappen en de Gewesten op het gebied van wetenschap en technologie: één voor het onderzoeksprogramma aardobservatie STEREO II en één met betrekking tot de Wetenschap, Technologie en Innovatie-statistieken (WTI).

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering past de typeovereenkomst met de steunpunten beleidsrelevant onderzoek aan.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 30 juni 2006 besliste de Vlaamse Regering principieel tot wijziging van het besluit van 8 september 2000 over de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen (BOF) aan de  Vlaamse universiteiten. Het gewijzigde besluit regelt in eerste instantie de verdeling van de Methusalemfinanciering. De verdeelsleutel in het BOF-besluit wordt gewijzigd om het onderzoekspotentieel van de universiteiten te versterken door het invoeren van een stimulans om het HRM-beleid voor het zelfstandig personeel te dynamiseren en door een aantal bijkomende posities te financieren voor zelfstandig academisch personeel die hoofdzakelijk belast zijn met onderzoekstaken. Verder worden de regels voor de aanwending van de BOF-middelen voor de financiering van internationale wetenschappelijke samenwerking drastisch vereenvoudigd en wordt de looptijd van het BOF-besluit verlengd tot eind 2012. Het wijzigingsbesluit werd voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en werd besproken met de representatieve vakorganisaties. Nu keurt de Vlaamse Regering het wijzigingsbesluit, na advies van de Raad van State, definitief goed.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan twee voorontwerpen van decreet die instemmen met de Overeenkomst tussen de Belgische-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en respectievelijk Mozambique en Botswana. De voorontwerpen van instemmingsdecreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de vorm van de diploma's en de inhoud van het bijbehorend diplomasupplement uitgereikt door de instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. Het wijzigingsbesluit verplicht de instellingen voor hoger onderwijs om in het reeds voorgeschreven overzicht van de opleidingsonderdelen met het gewicht in studiepunten en de behaalde examencijfers ook de gebruikte onderwijstaal per opleidingsonderdeel aan te duiden. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering beslist tot tweede aanpassing van de overgangsaccreditatie van sommige universitaire opleidingen. Een artikel in het Structuurdecreet stelt dat de Vlaamse Regering de nodige regelen aanneemt opdat de overgangsaccreditatie van omgevormde opleidingen die voortkomen uit meerdere oorspronkelijke opleidingen of onderdelen daarvan, of van gezamenlijk gevisiteerde opleidingen, op eenzelfde ogenblik eindigen. Dit heeft als grote voordeel dat een aantal opleidingen geclusterd kunnen worden om het accreditatieproces te doorlopen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de VlOR, keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een besluit goed over de organisatie van tijdelijke projecten voor de Opleiding voor Opleiders van Volwassenen. De organisatie van deze tijdelijke projecten wordt voorzien om de inhoudelijk ontwikkelde opleiding voor Opleiders van Volwassenen te toetsen aan de praktijk en op basis van deze praktijkervaringen te optimaliseren. Het besluit bepaalt enerzijds de doelstellingen, de doelgroep, de financiering en de evaluatie van de tijdelijke projecten en anderzijds de modaliteiten voor de projectoproep, de kandidaatstelling en de selectie.  Daarnaast keurt de Vlaamse Regering ook het voorontwerp van decreet goed over de organisatie van tijdelijke projecten voor de Opleiding voor Opleiders van Volwassenen. Zowel het besluit als het voorontwerp van decreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan vier besluiten over de modulaire structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie voor de studiegebieden Algemene Vorming, Lichaamsverzorging, Mode en Voeding. De besluiten leggen per studiegebied de opleidingsprofielen vast voor de modulaire structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie, de evaluatiemodaliteiten, de overgangsmaatregelen en de invoeringsdatum. De opleidingsprofielen zelf leggen het minimale aantal lestijden van de afdelingen, opleidingen of opties en van de praktische vakken binnen elke module vast, alsook de basiscompetenties van elke module, het vak of de vakken waarmee elke module gelijkgesteld wordt en het leertraject. Daarnaast keurt de Vlaamse Regering ook een voorontwerp van decreet principieel goed tot bekrachtiging van de schrapping en de aanpassing van eindtermen voor het studiegebied Algemene Vorming van het secundair onderwijs voor sociale promotie. Zowel het besluit als het voorontwerp van decreet worden voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met dringende bepalingen voor het onderwijs. Het bevat een aantal punten die onmiddellijk moeten worden geregeld in het belang van een goede organisatie van het onderwijs: de programmatie van structuuronderdelen in het secundair onderwijs, een programmatiestop in het volwassenenonderwijs, de regularisatie van CVO Moeskroen, het stopzetten van de ICT-subsidiëring voor het Vlaams Ondersteuningscentrum voor Basiseducatie, de wijziging van de ingangsdatum van de evaluaties van het onderwijspersoneel en de oprichting van vzw Epos in het kader van het Europees Programma 'Een Leven Lang Leren'. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies ingediend bij de VlOR en de SERV. Het wordt ook geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Op 11 september 2006 werd een principieel akoord bereikt over het ontwerp van CAO II Hoger Onderwijs. De representatieve vakorganisaties en de besturen hebben inmiddels het ontwerpcao goedgekeurd. De CAO loopt voor de periode 2005-2009 maar zal na twee jaar geëvalueerd worden. De Vlaamse Regering keurt nu het akkoord van sectorale programmatie 2005-2009 voor de sector hoger onderwijs (CAO II) goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In CAO II Hoger Onderwijs is overeengekomen dat de salarisschalen in graad E voor het administratief en technisch personeel van de hogescholen vanaf 1 janauri 2007 worden opgeheven. De Vlaamse Regering past daarom principieel  in het besluit van 21 februari 2003 voor het personeel van de Hogere Zeevaartschool alle bepalingen aan die verwijzingen naar de graad en het niveau E bevatten. Ze doet hetzelfde met het besluit over de loopbaanstructuur van het administratief en technisch personeel van de hogescholen. Hierover wordt nog onderhandeld in het Vlaams Onderhandelingscomité voor het Hoger Onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In CAO I Hoger Onderwijs is een lineaire verhoging van 1% opgenomen voor de salarisschalen van de niveaus C en D (graden 1 tot en met 4) van het administratief en technisch personeel van de Vlaamse universiteiten bezoldigd met werkingsuitkeringen. In de CAO II wordt dit engagement hernomen en aangevuld met een lineaire verhoging van 1% voor de salarisschalen van de niveaus A en B. In het kader van het optrekken van de laagste salarisschalen is in CAO II eveneens overeengekomen dat de salarisschalen voor het adminstratief en technisch personeel in graad 1 worden opgeheven. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat uitvoering geeft aan deze engagementen. Hierover wordt nog onderhandeld in het Vlaams Onderhandelingscomité voor het Hoger Onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit over het onderwijs aan huis voor zieke kinderen en jongeren. De bestaande regelgeving wordt op een aantal punten gewijzigd. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent in totaal 397.000 euro subsidie toe aan een 20-tal organisaties voor time-outprojecten Onderwijs-Welzijn voor de periode september 2006-december 2006. Time-out is een methode waarbij jongeren met een repetitief probleemgedrag tijdelijk uit het secundair onderwijs worden genomen met de bedoeling hen later opnieuw op te nemen. Er wordt specifieke begeleiding voorzien naargelang de aandachtspunten en problemen bij de jongere. Er wordt daarbij gewerkt vanuit de ervaring dat opvoedings-, welzijns- en schoolproblemen bij time-outjongeren vaak in elkaars verlengde liggen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot een tweede herverdeling van kredieten voor projecten rationeel energiegebruik in scholen, centra en instellingen Hoger Onderwijs.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de gezondheidsdoelstelling 'preventie en zelfdoding' en het Vlaams Actieplan 2006-2010. Met het oog op goedkeuring wordt het voorgelegd aan de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) verleent investeringssubsidies en -waarborgen aan initiatiefnemers uit de welzijns- en de gezondheidssectoren voor het oprichten, het aankopen, het verbouwen, het uitbreiden of het leasen van gebouwen en de aankoop van meubilair, uitrusting en/of apparatuur. Tot op heden is het in aanmerking komen voor een investeringswaarborg van het VIPA steeds gekoppeld aan het verkrijgen van een investeringssubsidie van het VIPA. De inititiatiefnemers die een beroep doen op deze subsidies kennen een vzw- of openbaar statuut. Een decreetartikel van 2 juni jl. maakt het mogelijk dat het aanvragen van een investeringswaarborg wordt losgekoppeld van het verkrijgen van investeringssubsidies en dat voorzieningen met een commercieel statuut ook een investeringswaarborg kunnen bekomen. Dit artikel betekent voor vele voorzieningen een verlaging van de drempel om een lening aan te gaan bij de bank. De Vlaamse Regering keurt nu principieel twee besluiten goed die uitvoering geven aan dat artikel. Ze worden voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de normen waaraan een serviceflatgebouw, een woningcomplex met dienstverlening of een rusthuis moet voldoen om voor erkenning in aanmerking te komen. Doel is de bestaande erkenningsnormen voor de rusthuizen voor dagprijs en supplementen, facturatie, reglement van orde en schriftelijke overeenkomst aan te passen. Door deze aanpassing wordt een betere financiële bescherming beoogd voor de bejaarden in de rusthuizen. Over het wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van een interne beroepscommissie binnen het IVA Kind en Gezin. De commissie behandelt de beroepen tegen administratieve beslissingen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regeirng hecht haar goedkeuring aan een nieuwe Samenwerkingsovereenkomst met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid  voor de periode 2006-2010.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de inwerkingtreding op 1 januari 2007 van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid IVA 'Fonds Jongerenwelzijn'.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlamse Regering haar goedkeuring aan een besluit met de regeling van de inwerkingtreding van het oprichtingsdecreet van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Geestelijke Gezondheidszorg, en van het decreet dat het oprichtingsdecreet wijzigt. Het decreet treedt in werking op 1 januari 2007.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de samenwerkingsakoorden tussen de federale staat, de Gemeenschappen en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie over de organisatie en financiering van de ouderstage, het herstelrechterlijk aanbod en de inwerkingtreding van artikel 7, 7° van de wet van 13 juni 2006 tot wijziging van de wet van de jeugdbescherming. De regering voorziet een budget van 2,8 miljoen euro voor de bijkomende personeelsbehoeften die voortvloeien uit deze beslissingen. De besluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het besluit met de regeling van de inwerkingtreding op 1 januari 2007 van het decreet tot omvorming van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) tot een intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid, en tot wijziging van het decreet over de infrastructuur voor persoonsgeboden aangelegenheden. Tegelijkertijd beslist ze tot overschrijving tussen vastleggingsmachtigingen en ordonnanceringskredieten van de begroting van het VIPA voor het begrotingsjaar 2006.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering beslist tot overheveling van een krediet van 2,36 miljoen euro voor de financiering van de uitbreidingsmaatregelen voorzien in het Globaal Plan Jeugdzorg. Met deze middelen wordt het volgende hulpaanbod op de as Antwerpen-Mechelen-Brussel gecreëerd: 16 plaatsen begeleid zelfstandig wonen voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen, 5 residentiële plaatsen voor niet-begeleide buitenlandse minderjarigen, 1 project crisishulp aan huis en 140 plaatsen thuisbegeleiding.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt een besluit over de Zorgverzekering. De wijziging betreft het voorzien van een mogelijkheid dat een bezwaarschrift tegen een administratieve geldboete kan worden ingediend binnen de twee maanden na ontvangst van een aangetekende brief van het Vlaams Zorgfonds, het voorzien dat het controleorgaan elke vastgestelde graad van zorgbehoevendheid kan controleren en het voorzien dat de tenlasteneming voor residentiële zorg in principe gebeurt via overschrijving op het rekeningnummer van de gebruiker.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering keurt de collectieve gezondheidsovereenkomst goed met de vzw Vlaamse Liga tegen Kanker. Ze kent meteen ook 267.000 euro subsidie toe.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over Brownfieldconvenanten. Vlaanderen heeft enerzijds nood aan duurzame bedrijventerreinen en aan terreinen voor huisvesting, recreatie, natuur, enzovoort, terwijl anderzijds een aantal gebieden die vroeger werden gebruikt voor industriële of commerciële doeleinden er nu verlaten bijliggen. Die braakliggende of onderbenutte terreinen (brownfields) hebben een potentieel voor hergebruik, maar de herontwikkelingskosten zijn vaak aanzienlijk, waardoor deze gronden door investeerders en projectontwikkleaars worden genegeerd. Het voorliggende decreet biedt nu een grondslag voor de totstandkoming van convenanten tussen de Vlaamse Regering enerzijds en private en/of publieke partners anderzijds die de herontwikkeling van Brownfields tot doel hebben. Het afsluiten van dergelijke brownfieldconvenanten met de Vlaamse overheid biedt allerhande juridisch-administratieve en financiële faciliteiten. Deze voordelen moeten de ontwikkeling van Brownfieldprojecten aantrekkelijker maken voor investeerders en projectontwikkelaars. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Gezien het betrokken bedrijf in vereffening is gegaan, beslist de Vlaamse Regering om de procedure tot vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'historisch gegroeid bedrijf Abbeloos-Hapl'O' in Dentergem, voorlopig vastgesteld op 24 maart 2006, stop te zetten.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf nv Drukkerij Verstraete in Knesselare' goed.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'afbakening regionaalstedelijk gebied Sint-Niklaas'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van kredieten voor projecten rationeel energieverbruik in sportinfrastructuur en jeugdverblijven.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Kris Peeters

De drie Gewesten hebben de intentie geuit samen een wegenvignet in te voeren vanaf 1 januari 2008. Hiertoe werd een intergewestelijk studiesyndicaat met vertegenwoordigers uit Vlaanderen en Wallonië samengesteld. Dat studiesyndicaat vat het wegenvignet op als een belasting op het gebruik van de autosnelwegen en gewestwegen in België. Zowel inwoners van België als buitenlandse weggebruikers zullen hieraan onderworpen zijn. Voor de inwoners van Vlaanderen mag - gelet op het Vlaams Regeerakkoord - de belastingdruk niet verhogen, daarom wordt een compensatie voorzien met de verkeersbelasting. Uit de werkzaamheden van het studiesyndicaat is gebleken dat het, voor de vlotte voortgang van het project en het halen van de vooropgestelde timing, nodig is dat de Gewesten zich op korte termijn op een aantal punten (onder meer inning) kunnen verzekeren van de medewerking van de federale overheid. Deze problematiek wordt nu aanhangig gemaakt op het Overlegcomité.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Om uitvoering te geven aan het aangepaste decreet over de ondersteuning en de stimulering van het (inter-)gemeentelijk en het provinciaal jeugd- en jeugdwerkbeleid en de hierin overeengekomen vermindering van de adminstratieve planverplichtingen, keurt de Vlaamse Regering principieel drie besluiten goed. Het gaat enerzijds om een aantal technische aanpassingen, anderzijds wordt concreet bepaald op welke manier de gemeenten kunnen inspelen op jeugdwerkprioriteiten en beroep doen op de voorbehouden subsidies. De besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 1,2 miljoen werkingssubsidie toe aan de Brusselse Podia: 595.000 euro aan vzw Kaaitheater en 609.000 euro aan nv PSK. De ion KVS krijgt 300.000 euro subsidie via bijkredieten voor het gebruik van een locatie tijdens de verbouwingswerken.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 500.000 euro subsidie toe aan het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen vzw voor haar werking in 2006.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) groepeert regeringen, werkgevers en werknemers in een gemeenschappelijke actie voor de bevordering van sociale rechtvaardigheid en de verbetering van arbeidsvoorwaarden overal ter wereld. In december 2001 werd in Genève een financieringsovereenkomst tussen Vlaanderen en de IAO ondertekend. Deze overeenkomst voorziet in de oprichting van het Vlaams Algemeen Fonds bij de IAO. Het Algemeen Fonds kan onder meer worden aangewend voor de financiering van projecten van de IAO en het Internationaal Opleidingscentrum van de IAO. De Vlaamse Regering legt 1 miljoen euro vast als bijdrage voor het Vlaams Algemeen Fonds bij de Internationale Arbeidsorganisatie voor het begrotingsjaar 2006.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de certificering van koeltechnische bedrijven. Door die certificering worden er minimumkwaliteitseisen gesteld aan het personeel van deze bedrijven en engageert de Vlaamse overheid zich ertoe om de emissies van ozonafbrekende stoffen en gefluoreerde broeikasgassen uit koelinstallaties terug te dringen.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over het onderhoud en het nazicht van stookinstallaties voor de verwarming van gebouwen en de aanmaak van warm verbruikswater. Dit besluit kadert in de uitvoering van het Milieubeleidplan 1997-2001 en het Vlaams Klimaatsbeleidsplan 2002-2005 waarin het opzetten en uitvoeren van een actieplan voor een efficiënt onderhoud van verwarmingsinstallaties wordt voorzien. Het heeft als doel een energiebesparing en een reductie van schadelijke emissies tot stand te brengen door middel van een strengere en ruimere onderhoudsregeling van verwarmingsinstallaties.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van de omzetting van een Europese richtlijn over de instelling van een Europees register over de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het VLAREM- en het Vlarea-besluit, het besluit met de algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne en het besluit tot invoering van het integrale milieujaarverslag. Dit wijzigingsbesluit slaat op het inzamelen van de noodzakelijke milieu-emissiegegevens van de betreffende bedrijven door middel van het Integraal Milieujaarverslag (IMJV). Concreet betekent dit een verfijning van de IMJV-plicht, een herziening van de lijst van de te melden stoffen, en een aanpassing van de drempelwaarden wanneer gemeld moet worden en van het meldingsformulier. In de stoffenlijst voor emissies naar water zijn een aantal stoffen geschrapt omdat ze de laatste jaren niet meer gedetecteerd worden in het lozingswater.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State trekt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 6 februari 2004 in over de inventarisatie, de terugwinning en de verwijdering van halonen. Het besluit belastte de OVAM met het bijhouden van een inventaris van de in Vlaanderen aanwezige halonen en van een overzicht van de vernietiging ervan. Op het ogenblik van de inwerkingtreding van het besluit op 1 juni 2004 was het bezit en gebruik van halonen in brandbeveiligingssystemen en blusapparatuur al zes maanden verboden door een Europese verordening. Door de laattijdige goedkeuring en inwerkingtreding van het besluit heeft het zijn doel gemist. Om die reden wordt het besluit nu geschrapt.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het Koninklijk besluit tot regeling van de burgelijke vergunningen van bestuurders van vliegtuigen. Met het KB wordt het verkrijgen, de wedergeldigmaking en de hernieuwing van de burgerlijke vergunningen van bestuurders van vliegtuigen, alsook de bevoegdverklaringen die hiermee verbonden zijn, gereglementeerd. Zo wordt de reglementering in overeenstemming gebracht met de gemeenschappelijke regels van de Joint Aviation Authorities.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Op 31 maart 2006 keurde de Vlaamse Regering het besluit tot operationalisering van het beleidsdomein Leefmilie, Natuur en Energie (LNE) goed. Deze operationalisering houdt onder meer in dat een reeks bevoegdheden en opdrachten van de afdeling Water van Aminal worden overgeheveld naar de IVA Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), en dat er een aantal personeelsbewegingen plaatsvinden tussen de entiteiten van het beleidsdomein LNE. Om deze taakverschuivingen en personeelsbewegingen mogelijk te maken beslist de Vlaamse Regering tot goedkeuring van een herverdelingsbesluit en van de aangepaste begrotingen 2006 van de IVA's VMM, OVAM en de EVA Vlaamse Landmaatschappij (VLM). 

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de deelname van het Vlaamse Gewest aan het Carbon Fund for Europe (CFE) voor 10 miljoen euro. Het CFE is een gezamenlijk initiatief van de Wereldbank en de Europese Investeringsbank dat wordt opengesteld voor zowel publieke als private sector-actoren uit de 25 EU-lidstaten. Het CFE is opgericht om die landen te helpen hun verplichtingen inzake het Kyoto-protocol en het European Union's Emissions Trading Scheme na te komen.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot instelling van een tegemoetkoming in de huurprijs voor woonbehoeftige huurders. Het aangepaste huursubsidiestelsel beoogt de verbetering van de individuele woonsituatie voor huurders met een laag inkomen en een specifieke woonbehoefte. Door het toekennen van een huursubsidie wordt voor hen de toegang tot kwalitatieve en betaalbare woningen mogelijk gemaakt. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van een koninklijk besluit waardoor postbeambten vrijgesteld worden van de gordelplicht (bij korte afstanden) maar niet van de valhelmplicht.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering beslist tot aankoop van de noodzakelijke ontwaardingsapparatuur bij de firma ERG Transit Systems voor De Lijn en de exploitanten. Het gaat om een totaalbedrag van bijna 1,8 miljoen euro. Ze beslist ook tot aankoop van de noodzakelijke aanvullende uitrustingen voor radiocommunicatie, ter waarde van 1,2 miljoen euro, naar aanleiding van de uitbreiding van het voertuigenpark van De Lijn.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

In het kader van het fietsfonds geeft de Vlaamse Regering een tweede subsidie aan de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. De beide provincies krijgen respectievelijk 910.000 euro en 238.000 euro. Het fietsfonds wil de realisatie van de bovenlokale functionele fietsroutes op gemeentewegen bevorderen.