Provincie Utrecht

bewoners Wijk en omstreken uit voor Dagje Dorestad

Provincie nodigt bewoners Wijk en omstreken uit voor Dagje Dorestad

27-11-2006 -

Gratis programma op 9 december

Op zaterdag 9 december organiseert de provincie Utrecht in Wijk bij Duurstede het Dagje Dorestad : een themadag over Dorestad, de beroemde handelsstad uit de Vroege Middeleeuwen. Alle inwoners in en rond Wijk bij Duurstede zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan het Dagje Dorestad. In een afwisselend programma van lezingen, films en interviews 's ochtends in het gemeentehuis wordt uitgebreid ingegaan op alle aspecten van deze bijzondere archeologische vindplaats, waarbij ook de toekomst van Dorestad aan de orde zal komen. 's Middags worden in Museum Dorestad diverse workshops georganiseerd.

Programma : lezing, workshop en verhalen

Van 9.30 tot 13.00 uur worden in het stadhuis van Wijk bij Duurstede lezingen gehouden en diverse films vertoond. Onderwerpen zijn de opkomst en ondergang van Dorestad, de archeologische opgravingen, en de plunderingen door de Vikingen. Jan van Bergen (na 7 december ex-gedeputeerde cultuur en erfgoed) en wethouder Muis spreken over heden, verleden en toekomst van Dorestad. 's Middags kunnen in het Museum Dorestad diverse workshops worden bijgewoond. Speciaal voor deze gelegenheid is het Museum gratis toegankelijk.

Prgramma:
Ontvangst met koffie
Welkomstwoord en introductie Jan van Bergen
Dorestad: Nederlands eerste Middeleeuwse stad door Jan van Doesburg Film: Dorestad, de opgravingen interview met Wim van Es 'Van rendierjager tot roofridder" van Tonny Vos-Dahmen von Buchholz, voorgelezen door Lisette le Blanc
Pauze en boekenmarkt
film: De vondsten van Dorestad interview met Clasina Isings en Pim Verwers
Ambachten in Dorestad door Juke Dijkstra
De Vikingen en Dorestad door Annemarieke Willemsen Dorestad en de toekomst door wethouder Henk Muis

Aanmelden
Aanmelden voor het ochtendprogramma van het Dagje Dorestad kan op de website www.hazenbergarcheologie.nl, of telefonisch via 071-5126216. Deelname is gratis. Het aantal plaatsen is beperkt, aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Voor informatie over de workshops in Museum Dorestad kunt u terecht op www.museumdorestad.nl, tel. 0343-571448. De workshops en toegang tot het Museum zijn gratis, aanmelden is niet noodzakelijk. Museum Dorestad is op 9 december geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

Over Dorestad
Op de plaats waar nu Wijk bij Duurstede ligt, bevond zich in de vroege Middeleeuwen de rijke en internationaal beroemde handelsplaats Dorestad. Dorestad was strategisch gelegen aan de Rijn, één van de belangrijkste scheepvaartroutes van Noordwest-Europa, en kwam in de 7e tot de 9e eeuw na Christus tot grote bloei. Op het hoogtepunt van haar welvaart reikten de contacten van Dorestad tot in Engeland, Noord-Duitsland en zelfs Scandinavië. Dorestad maakte deel uit van het Karolinische Rijk, dat onder Karel de Grote (768-814) het toppunt van zijn macht bereikte. Toen onder diens opvolger, Lodewijk de Vrome (814-840), het centrale gezag begon af te brokkelen, ging het met Dorestad snel bergafwaarts. De rijke handelsstad betaalde een hoge tol voor haar roem. Al in 834 vonden de eerste plunderingen door Deense vikingen plaats. Bronnen uit de 9e en 10e eeuw maken regelmatig melding van verwoestingen. Dorestad heeft zich nooit meer hersteld. In de 11e en 12e eeuw was de eens zo rijke en glorieuze handelsstad niet meer dan een dorpje, dat in de 13e eeuw tenslotte opging in het nieuwe stadje Wijk bij Duurstede.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 2582015