Gemeente Spijkenisse


Vuurwerkcampagnebus op de markt in Spijkenisse

29 november 2006

Vet vuurwerk
Op zaterdag 9 december a.s. staat de vuurwerkcampagnebus van Halt van 10.00 uur tot 12.00 uur op de markt in Spijkenisse. Het bezoek aan de markt is een onderdeel van de vuurwerkcampagne om jongeren te informeren over veilig en legaal gebruik van vuurwerk.

In de bus geven de brandweer, de EHBO vereniging (lotusslachtoffers & een EHBO- kaderinstructeur ) en de medewerkers van Halt informatie over vuurwerk.

Natuurlijk weet iedereen inmiddels wel dat je een rund bent als je met vuurwerk stunt en dat je je niet moet laten verrassen door vuurwerk. Toch wordt Halt ieder jaar weer geconfronteerd met jongeren die op het gebied van vuurwerk onvoorzichtig zijn, of een strafbaar feit hebben gepleegd, zoals het te vroeg afsteken, het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en vernieling door vuurwerk. Met de informatiecampagne wordt geprobeerd dit soort vervelende zaken te voorkomen.

De vuurwerkcampagne is een initiatief van Halt Rotterdam-Rijnmond en richt zich voornamelijk op jongeren tussen de 10 en 16 jaar. Halt Rotterdam-Rijnmond probeert deze doelgroep te bereiken door het verspreiden van flyers, leuke, zinvolle informatieboekjes en posters met het opschrift " Superstunt: 1000 strijkers 20 EURO! check: www.vetvuurwerk.nl"

Illegaal vuurwerk

Tijdens de campagne wordt een groot aantal zaken onder de aandacht gebracht, zoals dat je 16 jaar moet zijn om zelf vuurwerk te kunnen kopen en dat dit alleen mag tijdens de laatste drie dagen van het jaar. Vuurwerk mag alleen worden gekocht bij erkende winkels in Nederland. Het vuurwerk dat ergens anders wordt gekocht (bijvoorbeeld in België of Duitsland, of op school) is illegaal. Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk is strafbaar. Vuurwerk zonder Nederlandse gebruiksaanwijzing is ook verboden. Afsteken mag uitsluitend op 31 december vanaf tien uur 's ochtends tot twee uur 's nachts.

Toch gepakt?
Illegaal vuurwerk kan direct in beslag worden genomen. Bezitters daarvan krijgen een proces-verbaal en worden, als ze aan de leeftijdsnormen voldoen, door de politie doorgestuurd naar Halt. Halt zet daders aan het werk, zoals bij het opruimen van vuurwerkafval of het verrichten van andere vervelende werkzaamheden. Is er schade veroorzaakt, dan moet dat uit eigen zak worden betaald. Wordt er niet gekozen voor Halt of worden afspraken niet nagekomen, dan gaat het proces-verbaal naar de Officier van Justitie.
De gegevens van de dader worden dan opgenomen in het justitieel documentatieregister (een aantekening op het strafblad) en de Officier van Justitie bepaalt een straf. Een aantekening in het justitieel documentatieregister is niet gunstig voor degenen die willen gaan werken in bepaalde sectoren, zoals in de beveiliging, bij de politie, de gemeente, Justitie of in het onderwijs.

Meer weten?

Halt Rotterdam-Rijnmond locatie Spijkenisse
tel: (0181) 696 527
e-mail: halt@spijkenisse.nl
Of kijk op de website Vet vuurwerk of op de vernieuwde website van Halt.

Of kom op zaterdag 9 december aanstaande van 10.00 uur tot 12.00 uur gewoon naar de markt in Spijkenisse!