MINOCW: Mevrouw G.H. Defesche-Bakker krijgt museummedaille

Ministerie ocw
http://www.minocw.nl

EMBARGO TOT EN MET ZATERDAG 9 DECEMBER, 12.00 UUR

MEVROUW G.H. DEFESCHE-BAKKER KRIJGT MUSEUMMEDAILLE

Minister van der Hoeven (OCW) reikt op zaterdag 9 december om 12.00 uur de museummedaille uit aan mevrouw G.H. Defesche-Bakker. Zij krijgt de onderscheiding omdat ze in juli 2005 de artistieke nalatenschap van haar overleden echtgenoot Pieter Defesche aan de gemeente Venlo schonk. Met deze schenking kreeg de collectie van Museum van Bommel van Dam een belangrijke impuls.

De museummedaille is een ministeriële onderscheiding voor bijzondere verdiensten voor Nederlandse museale collecties en wordt alleen in uitzonderlijke gevallen uitgereikt. De feestelijke uitreiking vindt plaats in Museum van Bommel van Dam in Venlo, in de entourage van de tentoonstelling Het lokkend avontuur . Pieter Defesche (1921-1998).

Pieter Defesche verwierf als lyrisch, abstract expressionistisch schilder tijdens zijn leven grote bekendheid. Hij wordt, samen met kunstenaars als Jef Diederen, Ger Lataster, Lei Molin en Pierre van Soest, gezien als één van de belangrijkste Limburgse kunstenaars van na de tweede wereldoorlog. Met zijn oeuvre en persoonlijke ontwikkeling waarin het zoeken, het tasten in het onbekende van het schilderproces als rode draad doorheen liep, heeft hij bijgedragen aan de vaderlandse kunstgeschiedenis.


Noot voor de redactie,