Ingezonden persbericht


Persbericht
Afdeling Nederland

Datum
28 november 2006

Prominente Nederlanders bij Amnesty International

Dag van de Mensenrechten in teken van discriminatie in Europa.

Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, voert Amnesty International dit jaar actie tegen discriminatie in Europa. Prominente Nederlanders onder wie Martijn Krabbé, Renate Dorrestein, Inge Ipenburg, Samira Abbos, Wende Snijders, Victor Reinier, Ans Markus, Froukje Jansen, Nazmiye Oral, Fadoua Bouali en Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando sluiten zich bij deze actie aan en vragen rond 10 december aandacht voor discriminatie in Rusland, Slovenië en Frankrijk.

Tijdens een speciale 'mensenrechtenlunch' zullen de prominente Nederlanders op geheel eigen wijze hun betrokkenheid bij het thema discriminatie verwoorden. Ook zal het koninklijk zigeunerorkest Roma Mirando optreden. Naast de diverse optredens vertellen gasten uit Slovenië, Rusland en Frankrijk over discriminatie in hun land.

Nederland in Actie
Duizenden vrijwilligers gaan rond 10 december de straat op om mensen aan te sporen de actie tegen discriminatie met hun handtekening te steunen. Amnesty stuurt de handtekeningen door naar de autoriteiten van het desbetreffende land. Ook beiaardiers doen dit jaar mee aan de landelijke actie van Amnesty: In heel Nederland zullen de carillons op en rond de Dag van de Mensenrechten het nummer 'Imagine' van John Lennon spelen. Daarnaast hebben tientallen predikanten van verschillende religieuze stromingen aangegeven in hun preken en voordrachten aandacht te besteden aan discriminatie en aan de Dag van de Mensenrechten. Door de massale druk hoopt Amnesty dat de desbetreffende regeringen discriminatie in eigen land effectief gaan bestrijden.

Discriminatie in Frankrijk, Rusland en Slovenië
Discriminatie is een wijdverbreide mensenrechtenschending die ten grondslag ligt aan andere, ernstige schendingen van mensenrechten. Ook in Europa komt discriminatie voor. Op 10 december voert Amnesty actie tegen discriminatie in drie Europese landen:

Racistisch politieoptreden in Frankrijk: Fransen met een Afrikaans uiterlijk zijn vaak slachtoffer van racistisch politiegeweld. De overheid en justitie nemen het probleem niet altijd serieus. Rechtszaken en onderzoeken tegen verdachte agenten verlopen zeer traag. Daders worden uiteindelijk vaak niet of minimaal gestraft voor het gebruik van racistisch geweld. Extreemrechts geweld in Rusland: in 2005 overleden 28 mensen als gevolg van racistische aanvallen. Meer dan 300 mensen werden slachtoffer van extreemrechts geweld. Russische autoriteiten falen in hun verplichting de racistische aanvallen te voorkomen. Veel van de racistische aanvallen worden niet effectief onderzocht en vervolgd. Discriminatie van Roma-kinderen in Slovenië: in Slovenië worden Roma-kinderen in het basisonderwijs structureel achtergesteld. In sommige regio's zijn speciale Roma-klassen met kwalitatief slecht onderwijs en gereduceerde lespakketten ingesteld. Ook worden de Roma-kinderen vaak op scholen voor kinderen met een verstandelijk handicap geplaatst. Openlijke discriminatie van Roma-kinderen door leerlingen en leraren komt zeer veel voor. De Sloveense regering treedt niet adequaat op tegen deze vorm van discriminatie.

Tien december

Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Sindsdien is 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten. Ieder jaar vraagt Amnesty op de Dag van de Mensenrechten aan de Nederlandse bevolking om in actie te komen voor mensenrechten.

Noot aan de redactie -