Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Evolutie en gedrag

28 november 2006

NWO organiseert op maandag 11 december in Utrecht de jaarlijkse programmadag van het onderzoeksprogramma Evolutie en Gedrag. Biologisch psycholoog Martha McClintock van de Universiteit van Chicago houdt een lezing over het effect van menselijke geur en feromonen op vruchtbaarheid, seksualiteit en emoties.

Het onderzoeksprogramma Evolutie en Gedrag heeft in totaal zeventien onderzoeksprojecten opgeleverd van uitstekende wetenschappelijke kwaliteit. Sommige projecten zijn al in de afrondingsfase en hebben interessante resultaten opgeleverd. Verscheidene wetenschappers uit het programma zullen hun onderzoek op deze dag presenteren.

Feromonen

Gastspreker Martha McClintock geeft een lezing over 'Human scents and Pheromones: Effects on Fertility, Sexuality and Emotions'. Feromonen zijn gespecialiseerde, sociale chemosignalen die seksualiteit, emoties en vruchtbaarheid reguleren. Minuscule hoeveelheden oefenen onbewust invloed uit op anderen. Lichaamsgeuren kunnen bewust worden geroken, maar geven ook onbewust informatie door over bijvoorbeeld de genetische compatibiliteit tussen mensen. Vasanas is een nieuw ontdekt type chemosignaal, dat bij heel lage concentraties een onbewust effect heeft. Elk van deze subtiele signalen heeft invloed op onze sociale keuzes.

Waarom doen we nou zo?

Zes onderzoekers uit het programma vertellen over hun onderzoek. Serge Wich van de Universiteit Utrecht vertelt bijvoorbeeld over zijn onderzoek naar het sociale leergedrag van orang oetans. Ook wordt er aandacht besteed aan de vergrijzende samenleving, collectieve gedragspatronen en andere interessante onderwerpen.

Evolutie en Gedrag

Het onderzoeksprogramma Evolutie en Gedrag wil het inzicht in de evolutionaire basis van het menselijk gedrag vergroten. Daarnaast wil het programma de toepassing van evolutionaire benaderingen in de maatschappij- en gedragswetenschappen in brede zin bevorderen. Het programma wil een actieve samenwerking tussen wetenschappers uit de levenswetenschappen en maatschappij- en gedragswetenschappen stimuleren.

De bijeenkomst wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur in Meeting Plaza, Utrecht. Iedereen met interesse in de programmadag is van harte welkom. Op de website www.nwo.nl/evolutieengedrag is het volledige programma te vinden. Hier kunt u zich tevens aanmelden als bezoeker.

..............................

Meer informatie bij:

* Drs. Maartje Kreuzen (NWO)

* t.: +31 (0)70 344 0858, kreuzen@nwo.nl

* zie ook: www.nwo.nl/evolutieengedrag