Technische Universiteit Delft

Force feedback
30 november 2006 door M&C

Promotie van dhr. ir. D.A. Abbink: "Neuromuscular analysis of haptic gas pedal feedback during car following"

11 december 2006 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. D.A. Abbink | werktuigkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. F.C.T. van der Helm (3mE)
toeg.prom | Dr.ir. M. Mulder (UHD-LR)

Neuromuscular analysis of haptic gas pedal feedback during car following
In samenwerking met Nissan Motor Company hebben onderzoekers van de TU Delft een intelligent gaspedaal ontwikkeld, dat met behulp van krachten (=haptiek) laat voelen wat de afstand tot de voorligger is.

Het doel van dit proefschrift is om een analyse te geven van de impact van zo'n continu haptisch ondersteuningssysteem op het regelgedrag van bestuurders, zowel op het niveau van volggedrag op de snelweg, als op het niveau van neuromusculaire bewegingssturing van de voet op het gaspedaal.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat het ontwikkelde systeem bestuurders een extra haptische terugkoppeling geeft van de afstand tot de voorligger; dit maakt het mogelijk om een gedeelte van de benodigde regelacties via snelle reflexen te doen in plaats van via visuele terugkoppeling. Als gevolg daarvan kan een bestuurder dezelfde (of zelfs een betere) volgprestatie te leveren met minder regelinspanning.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.