Technische Universiteit Delft

Dichtheid en Ruimtelijke Kwaliteit
30 november 2006 door M&C

Symposium - Op maandag 11 december 2006 vindt er op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft het Symposium Density Discussions plaats. Dit symposium staat in het teken van presentatie, confrontatie en debat over het driejarig onderzoek naar dichtheid en ruimtelijke kwaliteit onder leiding van Prof. Ir. Rudy Uytenhaak.

11 december 2006 | 13:30 uur - 17:00 uur
plaats: Faculteit Bouwkunde, Berlageweg 1, zaal B, 2e verdieping

Het symposium vormt een afsluiting van het onderzoek aan de TU Delft. Tevens is het een startsein van een openbaar debat en bewustwording van het belang van kennis over de kwalitatieve aspecten van dichtheid en ruimtelijke kwaliteit. Een tentoonstelling hierover wordt aansluitend aan het symposium van 11 december geopend op de faculteit Bouwkunde.

Het onderzoek van Rudy Uytenhaak heeft zich geconcentreerd op de capaciteiten van stedelijk weefsel, om daarmee dichtheid kwantitatief te kunnen beschrijven. Doelstelling van het onderzoek is om meer inzicht te verwerven in de verschillende aspecten van ruimtelijke dichtheid. Inzicht in functionele dichtheid, dichtheid aan diversiteit, dichtheid aan betekenis en ruimtelijke kwaliteit is het uiteindelijke doel. Met als gevolg een beschouwing over de kwaliteit van die dichtheden en als resultaat bouwstenen van mogelijke typologieën zoals het bouwblok of de toren, die ingezet kunnen worden voor ruimtelijk attractievere steden.

Tijdens het symposium worden verschillende visies en benaderingen van dichtheid tegenover elkaar in stelling gebracht. Zo geven naast Rudy Uytenhaak, ook Adriaan Geuze en Kees Christiaanse hun visie over dichtheid. Na reactie van Meta Berghauser Pont en Taeke de Jong zal onder leiding van Bert van Meggelen een discussie plaatsvinden.

De tentoonstelling laat de resultaten van het onderzoek zien en het werk van bouwkunde studenten in het kader van het onderzoeksatelier. Deze resultaten worden uitgezet tegenover het werk uit de praktijk van het Architectenbureau Rudy Uytenhaak. De tentoonstelling wordt op 11 december om 17.00 uur geopend en zal tot het eind van het jaar te bezoeken zijn.

Het volledige programma en delen uit het onderzoek zijn te vinden op www.bk.tudelft.nl/density

Het symposium in zaal B start om 13.30 uur en eindigt om 17.00 uur met de opening van de tentoonstelling in de Achterhal van de faculteit Bouwkunde, Berlageweg 1 te Delft.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte van den Berghe, afdeling Marketing en Communicatie, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, T: 015 278 1980.