Hoogheemraadschap van Rijnland


Haarlem beter: de bagger is eruit

Doorvaart en waterkwaliteit in Haarlem beter: de bagger is eruit

Persbericht, 6 december 2006

Op 11 december wordt het Haarlemse baggerwerk feestelijk afgesloten. Wethouder Maarten Divendal van de gemeente Haarlem en hoogheemraad Wim van der Hoeven van het hoogheemraadschap van Rijnland, verrichten samen de officiële afsluitingshandeling in het Noorder Buiten Spaarne. Door het baggeren is de waterkwaliteit en de doorvaart verbeterd. Het Haarlemse baggerwerk is het grootste binnenstedelijke baggerwerk dat in Nederland is uitgevoerd. De wethouder en hoogheemraad zijn erg tevreden over de goede samenwerking. Door meevallers kon er zelfs meer gebaggerd worden dan gepland. Bij elkaar is ca. 600.000 Kuub bagger uit het water gehaald.

De gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland stelden samen het baggerplan met uitvoeringsprogramma op voor Haarlem. In dit baggerplan werd duidelijk dat veel wateren in Haarlem gebaggerd moesten worden. Begin 2005 is de uitvoering gestart. De gezamenlijke aanpak maakte de werkzaamheden makkelijker uitvoerbaar en hierdoor bleef de overlast voor de inwoners van Haarlem beperkt. Het Rijk heeft met een stimuleringsbijdrage van zeven miljoen euro bijgedragen aan het realiseren van het baggerwerk. Daarnaast heeft het hoogheemraadschap van Rijnland een groot deel van de kosten gefinancierd en betaalde Haarlem een deel.

Wat is gebaggerd?

In Haarlem zijn de volgende sloten en vaarten uitgebaggerd: een groot deel van het Zuider Buiten en Binnen Spaarne, de Jan Gijzenvaart, De Delft, drie stadsgrachten: Klopper- en Schotersingel, Nieuwe Gracht, Kamper- en Gasthuis- en Raamsingel, de Leidsevaart en de Kinderhuissingel, de Brouwersvaart, de Omgelegde Houtvaart, de Houtvaart, de Marcelisvaart, de Zandvaart, de Zomervaart, de Fuikvaart, het Munterslaantje en de wateren rondom de Noorder Begraafplaats en het Van der Aart sportpark.

Waarom baggeren?

Baggeren zorgt voor voldoende diep water. Dit is belangrijk voor de doorvaart en het draagt bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Bij een extreme hoeveelheid regenval kan het water beter afgevoerd worden, wat van belang is voor de veiligheid. Voldoende diep en schoon water is ook goed voor het leefmilieu van planten en dieren. Zo kan iedereen in de toekomst van het water blijven genieten en recreëren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de gemeente Haarlem (023 - 5114903) of van het hoogheemraadschap van Rijnland (071 - 306 3402). 'Droge voeten, schoon water!'