Yalp

PERSUITNODIGING

Leontien Zijlaard-van Moorsel zet ouderen in beweging

Rotterdam - 7 december 2006

Speeltuin Hillesluis te Rotterdam geeft op maandag 11 december aanstaande onder aanvoering van Olympisch kampioene wielrennen Leontien Zijlaard-Van Moorsel een demonstratie door 13 ouderen (65-86 jaar) op diverse speeltoestellen. Deze demonstratie vormt de afsluiting van een onderzoek naar de uitvoerbaarheid van een trainingsprogramma voor ouderen dat gebruik maakt van speeltoestellen op een openbare speelplaats.

Was tot voor kort de speeltuin alleen het domein van kinderen, Speeltuin Hillesluis in Deelgemeente Feijenoord brengt daar verandering in. Vanaf begin oktober is een enthousiaste groep ouderen begonnen aan een intensief trainingsprogramma. De 13 ouderen trainden 2x per week op diverse speeltoestellen onder begeleiding van Sportfysiotherapie Spanjersberg. Het trainingsprogramma maakt deel uit van een onderzoek dat door TNO is uitgevoerd. Gedurende het gehele traject zijn diverse metingen, observaties en analyses verricht alsmede videoregistraties gemaakt. Aanstaande maandag licht TNO het project toe en presenteert de voorlopige resultaten.

Welzijn van senioren is in gevaar
De Nederlandse ouderen vormen een risicogroep voor beweegarmoede die de komende jaren extra aandacht verdient. Temeer daar het absolute en relatieve aantal senioren in de toekomst aanzienlijk zal toenemen.

Waren er in 2002 nog ongeveer 2.2 miljoen Nederlanders 65 jaar of ouder (13.7 % van de bevolking), naar verwachting zal in 2030 ongeveer 4 miljoen Nederlanders (22 % van de bevolking) ouder zijn dan 65 jaar, waarvan de helft ouder dan 75 jaar (CBS, 2003). Ongeveer 88 procent van de personen ouder dan 65 jaar heeft ten minste één chronische aandoening en een groot aantal ouderen ondervindt beperkingen in het functioneren of in het algemeen welbevinden (LaCroix e.a., 1993). Een actieve levensstijl wordt over het algemeen gezien als een van de belangrijkste factoren voor het behoud van zelfredzaamheid op hogere leeftijd en het onafhankelijk uitvoeren van dagelijkse taken, zoals traplopen en boodschappen doen (King e.a., 1998). Menig wetenschappelijke studie toont aan dat het volgen van beweegprogramma's een positief effect heeft op de spierkracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, de balans en het algemeen welbevinden van ouderen en dat voldoende beweging het risico op vallen, botbreuken en op hart-en-vaat ziekten vermindert (King e.a., 1998; American College of Sports Medicine, 1998).
Internationale vergelijkingen laten zien dat in het bijzonder in Nederland en het Verenigd Koninkrijk de lichamelijke activiteit van ouderen opvallend laag is, terwijl de lichamelijke activiteit van volwassenen tot 65 jaar vergelijkbaar is met internationale gemiddelden (Jacobusse e.a., 2004).

Speelplekken voor alle generaties
De speeltoestellen in Hillesluis zijn van de Finse speeltoestellenfabrikant Lappset en worden in Nederland op de markt gezet door Yalp. Lappset heeft het concept van een speelterrein ontwikkeld waar drie generaties bij elkaar komen. Een speelplaats waar naast kinderen ook ouders en grootouders gebruik maken van de speeltoestellen. Onderzoek uit Finland en Spanje naar het effect van het gebruik van deze toestellen door ouderen geeft aanwijzingen dat het volgen van een trainingsprogramma dat gebruik maakt van dergelijke speeltoestellen een positief effect hebben op het fysiek functioneren, de balans en het algemeen welbevinden van ouderen.

In dit licht heeft Yalp in samenwerking met Gemeente Rotterdam Sport & Recreatie aan TNO Kwaliteit van Leven en Spanjersberg Sportfysiotherapie gevraagd een oriënterend onderzoek op te zetten en uit te voeren waarmee het gebruik van de Lappset speeltoestellen voor een trainingsprogramma voor ouderen op de uitvoerbaarheid wordt getoetst. Daarnaast bestond de wens om te onderzoeken of het trainingsprogramma in combinatie met de speeltoestellen de potentie heeft om de balans en het algemeen welbevinden van ouderen te verbeteren.

---

Afsluiting project Ouderen in Beweging
Locatie: Sportspeeltuin Hillesluis, Vlasakkerstraat 12, Rotterdam Tijdstip: 10.00-11.15 uur ontvangst pers/genodigden in Hillesluis. Ouderen geven onder leiding van Leontien Zijlaard-Van Moorsel een demonstratie op de speeltoestellen. Aanmelden en meer informatie kan via Tamara de Lange (Yalp sport & spel) 06-10254877.

Yalp sport & spel (voorheen Lappset Nederland BV) realiseert sport- en speelplekken onder andere voor scholen, gemeentes, de recreatiesector en kinderopvang. Ons belangrijkste merk is Lappset, speeltoestellen uit Finland, die direct te herkennen zijn aan de uitstraling. Lappset Nederland veranderde begin 2006 na ruim 25 jaar haar naam in Yalp sport & spel. De naamswijziging bood ruimte zelf nieuwe concepten te ontwikkelen en andere sport- en spelproducten te leveren, zoals skatebanen, pannakooien en interactieve speeltoestellen. Klanten waarderen onze producten en service. Yalp behaalde in een 2005 uitgevoerd onderzoek (bureau Integron onder 500 klanten) een rapportcijfer voor klanttevredenheid van 7,9.