Postemedewerkers voeren actie op 11 december

Abvakabo fnv

Postmedewerkers voeren actie tegen concurrentie op arbeidsvoorwaarden

Op maandag 11 december maken ruim 60.000 medewerkers van TNT duidelijk dat zij tegen de gevolgen van verdere liberalisering van de postmarkt zijn. De liberalisering zorgt voor zware druk op de werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden van de postbodes in Nederland en Europa. Daar moet een eind aan komen volgens de bonden.

Op 11 december vergadert de Europese Ministerraad in Helsinki Finland over de Europese Postrichtlijn. Daarin zijn nog steeds geen richtlijnen opgenomen over gelijkwaardigheid van arbeidsvoorwaarden. Daarom zullen in heel Europa postmedewerkers demonstreren.

De nieuwe aanbieders op de Nederlandse postmarkt zoals Deutsche Post (Selektmail) en Sandd betalen hun bezorgers zo slecht dat in feite sprake is van systematische ontduiking van het minimumloon. De bezorgers hebben geen arbeidsovereenkomst en vallen dus niet onder de bescherming van de Nederlandse arbeidswetgeving. Zij worden niet beschouwd als werknemer, hebben geen CAO en kunnen geen pensioen opbouwen. Bezorgers worden betaald op basis van stuksloon en bij normale inspanningen wordt het niveau van het minimumloon bij lange na niet gehaald.

In een brief naar de Tweede Kamer vragen de bonden een eind te maken aan de uitholling van de arbeidsvoorwaarden in de sector. In de Europese Postrichtlijn en de nieuwe Postwet moeten eisen worden gesteld aan bestaande en nieuwe toetreders op de postmarkt om de werknemers bij alle partijen te beschermen.

Maandag 11 december vragen alle postmedewerkers aandacht voor deze problemen door het dragen van buttons met de tekst CAO VOOR ALLE POST.

ABVAKABO FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak