Correctie: Commissie Deetman: Uitnodinging aan de Pers

Ministerie jus

http://www.justitie.nl

CORRECTIE, OP DE VORIGE UITNODIGNING, DE TITEL IS NIET RAAD VOOR DE RECHTSPRAAK, MOET ZIJN COMMISSIE DEETMAN.

Uitnodiging aan de pers

Maandag 11 december presenteert de commissie Evaluatie modernisering rechterlijke organisatie haar eindrapport. Voorzitter Deetman zal het rapport daarbij overhandigen aan minister Hirsch Ballin van Justitie.

Journalisten die deze presentatie willen bijwonen, dienen zich voor vrijdagmiddag 8 december 15.30 uur aan te melden bij het secretariaat van de afdeling persvoorlichting van het ministerie van Justitie. Telefoonnummer 070-3707345.

De presentatie start maandag 11 december om 14.00 uur in de rechtbank van Den Haag aan de Prins Clauslaan 60. Vanwege de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen bij het binnentreden van deze rechtbank, wordt journalisten verzocht zich tijdig bij de ingang te melden (tenminste 30 minuten voor aanvang). Uiteraard moet een geldig legitimatiebewijs getoond kunnen worden. Tevens is het verzoek een geldige perskaart mee te nemen. Journalisten die niet over een perskaart beschikken, dienen dat vooraf aan het secretariaat van de afdeling persvoorlichting van Justitie kenbaar te maken.

Voor journalisten die zich vrijdag 8 december voor 15.30 uur hebben aangemeld, bestaat maandag 11 december de mogelijkheid om het rapport van de commissie onder embargo af te halen bij de rechtbank in Den Haag. Deze rapporten worden tussen 10.00 en 11.00 uur verstrekt, nadat een zogeheten 'embargoverklaring' is ondertekend. Ook hier geldt dat men zich moet kunnen legitimeren.

Achtergrond commissie Deetman
In 1998 luidde het rapport 'Rechtspraak bij de tijd' van de commissie Leemhuis de start in van een ingrijpende reorganisatie van de rechtspraak, vastgelegd in twee wetten die in 2002 van kracht werden: de Wet Organisatie en bestuur gerechten en de Wet Raad voor de rechtspraak. In 2004 kreeg de commissie Evaluatie modernisering rechterlijke organisatie de opdracht dit nieuwe stelsel te evalueren.