Gemeente Hoorn


Start werkzaamheden rotonde en ontsluitingsweg Blauwe Berg

8 december 2006 - Maandag 11 december start wethouder J. van Es de eerste werkzaamheden voor de aanleg van de turborotonde op de Provincialeweg en de nieuwe ontsluitingsweg voor de Blauwe Berg.

De turborotonde komt ter hoogte van de huidige aftakking naar de Berkhouterweg. Deze ontsluit zowel het verkeer van de Blauwe Berg als dat van Dampten en van de wijk Grote Waal. De grond onder de turborotonde en de ontsluitingsweg moet inklinken. Voor de benodigde voorbelasting stort wethouder J. van Es met behulp van een mobiele hydraulische kraan en een zandauto het eerste zand voor de turborotonde.

In het gebied de Blauwe Berg, waarin ook kunstijsbaan De Westfries ligt, komt een vrijetijdspark met een bioscoop, een dansgelegenheid, een hotel, een park en woningen. De marktpartijen Hermans Onroerend Goed (HOG) en BAM Vastgoed (BAM) gaan deze voorzieningen ontwikkelen en realiseren. Als eerste start BAM met het aanleggen van de rotonde en de ontsluitingsweg. Na de benodigde voorbelasting, start BAM rond de zomer met de verdere aanleg van de hoofdinfrastructuur. Deze moet klaar zijn vóór de oplevering van de geplande woningen en de voorzieningen. De turborotonde en de ontsluitingsweg zijn beiden in februari 2008 gereed. De ontsluitingsweg krijgt de naam Westfriese Parkweg.

turborotonde
Op een turborotonde wordt het verkeer gescheiden vóór het de rotonde oprijdt. Dit gebeurt met behulp van voorsorteerstroken, borden en pijlen. Automobilisten moeten dus tijdig richting kiezen. Ook op de rotonde blijven de rijstroken gescheiden. Er kunnen meer auto's tegelijk gebruikmaken van de turborotonde, want de dubbele toe- en afritten hebben een hoge capaciteit. De Hoornse turborotonde kan nog eens extra veel verkeer verwerken omdat drie zogenaamde bypasses worden aangelegd. Het verkeer kan zo rechtstreeks van de Provincialeweg naar de Blauwe Berg rijden (en andersom) en vanaf Dampten direct de Provincialeweg op.