Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

11 december: landelijke digitale ethertelevisie voor publieke omroep in de lucht

Persbericht | 08-12-2006 | Directie Communicatie

Nederland 1, 2, 3 en de regionale televisie omroepen worden in de nacht van 10 op 11 december via de digitale ether in heel Nederland vrij toegankelijk. Mensen die nog televisie kijken met een harkantenne of een spriet moeten voor die tijd zijn overgestapt op digitale ethertelevisie, de kabel, satelliet of op tv via internet. Via de campagne Signaal op digitaal zijn consumenten voorbereid op deze omschakeling.

Op de analoge televisie verschijnt deze week ieder uur een tekstbalk waarin staat dat de omschakeling gaat plaatsvinden. Beroepsgroepen die veel gebruiken maken van analoge televisie zoals kermisexploitanten en binnenvaartschippers zijn via hun eigen media benaderd. De ANWB is ingeschakeld om recreanten op de hoogte te stellen van de omschakeling. In verschillende dagbladen hebben advertenties gestaan om de omschakeling aan te kondigen. Uit een bereiksmeting onder een groep analoge kijkers is gebleken dat 90% van deze respondenten op de hoogte is.

Consumenten die onverhoopt maandag geen of slecht beeld hebben kunnen contact opnemen met Postbus 51 : 0800-8051. Ongeveer 74.000 Nederlandse huishoudens kijken thuis uitsluitend televisie via de analoge ether. Er zijn ook mensen die analoge ethertelevisie kijken in hun vakantiehuisje of op hun tweede toestel. In totaal gaat het om ongeveer 220.000 huishoudens.