Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Walter Cardon op 76-jarige leeftijd overleden

Op vrijdag 8 december is Walter Cardon op 76-jarige leeftijd overleden. Cardon is jarenlang de stimulerende kracht geweest achter de schaakvereniging Het Witte Paard in Sas van Gent. Vorig jaar vierde hij dat hij vijftig jaar voorzitter was van de vereniging.

Het was aan zijn niet aflatende inspanningen en zijn charismatische eigenschappen te danken dat de club uit Zeeuws Vlaanderen regelmatig tot de top van het Nederlandse schaak doordrong. Cardon wist mensen enthousiast te maken en aan de vereniging te binden. Het gevolg was dat spelers die ooit eens in een jeugdtoernooi in Sas van Gent hadden meegespeeld en later tot het meester- en grootmeesterniveau doordrongen jarenlang voor de club bleven spelen. Ook veel Zeeuwse spelers bleven HWP trouw, terwijl ze over het land uitzwermden. De Belgische connectie, dat wil zeggen het grote aantal Belgische spelers in de teams van Het Witte Paard, deed de rest. Daardoor kon Het Witte Paard jaar na jaar sterke teams op de been brengen.

Naast voorzitter van Het Witte Paard Was Walter Cardon ook op ander schaakgebied actief. Hij was organisator van de vele ECI-toernooien die in Sas van Gent en net over de grens in België werden gehouden. Dat hij gewaardeerd werd bleek wel uit het feit dat hij in 2000 benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De KNSB had hem al benoemd tot lid van verdienste en in 1997 werd hij uitverkoren tot sportvrijwilliger van het jaar in Zeeland. Walter Cardon heeft namens de Zeeuwse Schaakbond jarenlang deel uitgemaakt van de Bondsraad van de KNSB.

---