Groen!

Brussel, 8 december 2006

Europese Groene Partij voert actie voor mensenrechten in Rusland

Groen! en Ecolo voeren mee actie aan de Russische ambassade op zondag 10 december

Naar aanleiding van de internationale dag voor de mensenrechten op zondag 10 december voert de Europese Groene Partij op heel wat locaties (onder meer in Wenen, Berlijn, Parijs, London, Dublin, Ljubljana, Kiev, Luxemburg, Chisninau) actie voor de mensenrechten in Rusland. In Brussel wordt de actie gevoerd door de groene partijen Groen! en Ecolo.

De recente moorden op de journaliste Anna Politkovskaja, Alexander Litvinenko en de vice-voorzitter van de Centrale Bank Andrej Koslov zijn symptomatisch voor de toenemende verslechtering van de mensenrechtensituatie in de Russische Federatie.

Ulrike Lunacek (woordvoerster Europese Groene Partij): Het systeem van een gestuurde democratie dat onder Poetin is ontwikkeld, gebruikt de democratische regels enkel als een excuus voor een politieke starheid waarin alles en iedereen onder controle wordt gehouden. Het is niet omdat de Doema enkele maanden geleden een wet goedkeurde die aan de geheime diensten het recht om te doden geeft dat gerichte moorden meer aanvaardbaar zouden zijn.

Mensenrechtenschendingen door het rechtssysteem, de politie en het leger worden als ze al voor een rechtbank komen nauwelijks vervolgd, en nog minder, bestraft. Het is dan ook geen verrassing dat politiek gemotiveerde moorden in het verleden zo goed als niet onderzocht en voor het gerecht gebracht werden.

Het principe van de Russische regering lijkt te zijn dat alles wat de belangen van de staat dient verantwoord is. Daarom wordt in de democratuur van Poetin alles onderworpen aan strenge staatscontrole, of het nu gaat om de media, NGOs, partijen, verkiezingen of bedrijven. De regering treedt ook niet krachtig genoeg op tegen een toenemend aantal aanvallen op minderheden (de Lesbian and Gay Pride, de vervolging van Tsjetsjenen en Georgiërs, ).

Adelheid Byttebier (Brussels parlementslid Groen!): De Europese Groenen eisen op deze mensenrechtendag van de Russische president en regering een volwaardig respect voor de mensenrechten. Zo moet er een ernstig en onafhankelijk onderzoek komen naar de mensenrechtenschendingen door publieke instanties. Schuldigen moeten gestraft worden. Verder moet er volledige duidelijkheid komen over politiek gemotiveerde moorden, zoals die op Anna Politkovskaja. We willen ook dat het recht op vrije media en het recht om vrij publieke samenkomsten te organiseren volledig gegagarandeerd worden. Ten slotte moeten organisaties van de civiele samenleving in alle vrijheid hun werk kunnen doen, ook als ze kritisch tegenover de regering.

De Europese Groenen vragen aan de EU en aan de lidstaten dat de mensenrechten het richtinggevend principe worden van de EU-Rusland-politiek. Dat principe mag niet worden afgezwakt door strategische economische of energiebelangen.