Politie Groningen

Maandag 11 december 2006

Provincie Groningen, 11-12-2006

Groningen: achtervolging na auto door tuin
Twee mannen (21 en 22 jaar) uit Groningen zijn zondagmorgen aangehouden op de Coendersweg in hun woonplaats. De mannen reden met hoge snelheid in een auto op de Wilhelminakade en kwamen door onbekende oorzaak in een tuin terecht. De 21-jarige bestuurder reed vervolgens door een tuin, ramde een auto en vervolgde zijn weg. Een agent zag dit en zette de achtervolging in. De bestuurder reed bij de westelijk ring de verkeerde rijbaan op. Kennelijk realiseerde hij zich dat hij aan het spookrijden was. Hij keerde de auto en vervolgde zijn weg. Op de Coendersweg zette de automobilist zijn auto langs de kant. Hier kon het tweetal aangehouden worden. De chauffeur en zijn inzittende zijn geboeid naar het politiebureau gebracht. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: brand door hennepkwekerij
De politie heeft onderzoek gedaan naar een woningbrand van zondagmorgen aan de Planetenlaan in Groningen. De brand blijkt te zijn ontstaan door een oververhitte lamp op de zolder van de woning. Deze lamp maakte onderdeel uit van een hennepkwekerij. De brandweer had de brand snel onder controle. Was de brand later ontdekt, dan waren de gevolgen voor de woning en naastgelegen panden vele malen groter geweest. De 36-jarige bewoner van het pand is aangehouden. Er zijn 60 stekken en een onbekend aantal planten in beslag genomen. De hennep en de apparatuur van de kwekerij zijn in overleg met de ofiicier van justitie vernietigd. Onderzoek heeft uitgewezen dat er illegaal stroom werd afgetapt. De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachte. Deze brand benadrukt nogmaals het gevaar van hennep-kwekerijen.

Groningen: inbraak in buurtcentrum
Bij een inbraak in een buurtcentrum aan de Fulsemaheerd in Groningen is grote schade ontstaan aan diverse binnendeuren. Onbekenden hebben tussen vrijdagavond en zondagochtend ingebroken in het pand. In het pand zijn diverse afgesloten binnendeuren geforceerd. Uit het pand is een geldbedrag weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: bromfietser gewond
Een 16-jarige bromfietser uit Groningen is zondagmiddag op de Hardewikerstraat in zijn woonplaats gewond geraakt. De jongen gaf geen voorrang aan een 37-jarige automobilist uit Groningen, die vanaf de Tweede Drift Spilsluizen kwam. De bromfietser schampte de auto en kwam ten val. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: overbelading van 40%
De politie heeft zondagochtend een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit Leek bekeurd. De man vervoerde bieten. Bij weging bleek zijn combinatie 70.000 kg te wegen. Dit is een overschrijding van 20.000 kg ofwel 40%. Een deel van de lading moest afgeladen worden. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: wapens en vuurwerk in beslag genomen
De politie heeft zondagochtend in een woning aan de Molenstreek in Veendam drie mannen aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man uit Veendam, een 19-jarige man uit Valthe en een 22-jarige Stadjer. De politie deed een zoeking in de woning, na een melding dat er vanuit de woning geschoten zou worden. In de woning werden twee wapens en een hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. De goederen zijn in beslag genomen. De 19-jarige bekende met een vuurwapen vanaf het balkon in de lucht te hebben geschoten. Het drietal is na verhoor weer naar huis gestuurd. De politie maakt proces-verbaal op.

Wedde: verkeerscontrole
Een 19-jarige automobilist uit Vriescheloo moest zondagmiddag zijn rijbewijs inleveren. De politie klokte de man op een snelheid van 150 km/uur op de N368 bij Wedde. De maximum toegestane snelheid is daar 100 km/uur. De politie heeft hierop het rijbewijs van de beginnend bestuurder ingevorderd. Naast deze overtreder zijn er nog zeven andere automobilisten bekeurd voor snelheidsovertredingen. Overige bekeuringen: losbreekreminrichting onjuist bevestigd (1x), met een voertuig op de autoweg rijden, terwijl dit voertuig niet sneller mag dan 50 km/uur (3x).

Woudbloem: alcomobilist raakt geparkeerde auto
Een 39-jarige automobilist uit Schildwolde moest zondagavond zijn rijbewijs inleveren. De man was op de Woudbloemlaan tegen een geparkeerde auto aangereden. Bij controle bleek de bestuurder onder invloed van 2,3 promille alcohol. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op. Beide auto's moesten worden afgesleept.

Grijpskerk: diverse autospiegels vernield
In de nacht van zaterdag op zondag zijn in de Herestraat in Grijpskerk van diverse auto's de buitenspiegels vernield. Het gaat in elk geval om zeven auto's. Ook in de Nicolaas Grijpstraat waren van twee auto's de buitenspiegels vernield. De politie doet onderzoek naar de veroorzaker(s) van deze vernielingen.

Niehove: twee auto's aangereden
De politie heeft zondagavond aan de Borgweg in Noordhorn een 37-jarige vrouw aangehouden. Zij wordt verdacht van rijden onder invloed, veroorzaken van een ongeval en verlaten van de plaats van een ongeval. Volgens getuigen zou zij op de Rikkerdaweg in Niehove tegen twee geparkeerde auto's aangereden zijn. De vrouw weigerde mee te werken aan een blaastest. De politie stelt een nader onderzoek in.

Provincie Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft zondag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.
Garmerwolde, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 550, aantal overtredingen: 7, hoogste gemeten snelheid: 118 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.
Appingedam, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 828, aantal overtredingen: 11, hoogste gemeten snelheid: onbekend, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.